Bændelorm

For at finde bændelorme skal man åbne dyr, for de er alle sammen indre parasitter. Ovenfor er det kattens bændelorm (Taenia sp). Disse bændelorme sad sammenrullet i leveren på en halsbåndsmus. De venter på at musen bliver ædt af en kat, en ræv eller en hund, hvorefter de lever videre og bliver meget større i dyrets tarm.
De fleste parasitter har et sådant værtsskifte, som hjælper dem til at komme fra vært til vært. Musen får parasitten i sig ved at æde æg som sidder på græs, der hvor kattens ekskrementer har ligget.
Folk, der tror på intelligent design, må da have problemer med alle de parasitter, Gud har beriget verden med. For hvert dyr, han har skabt, har han skabt adskillige parasitter til at plage det. Langt de fleste af verdens dyr er parasitter. Underlig adfærd af en god og barmhjertig gud vil jeg hævde.
 
Her er det en bændelorm fra en fugl. Leddet er kommet ud med fugleklatten, men kravler et lille stykke væk. Det skal helst ædes af en bille.
Der findes mange mange arter af bændelorm, for de er meget artsspecifikke. Det er nemlig ikke noget nemt liv at være parasit. Alle værtsdyr har et immunforsvar, og de gør sig store anstrengelser for at bekæmpe parasitter. Parasitten er afhængig af at finde modsvar mod værtens immunforsvar, men det kan normalt ikke lade sig gøre overfor flere værter.
Inde i bændelormeleddet er der fyldt med disse små æg. De kaldes onchosphaerer. Bliver de ædt af en bille, krænger de krogene ud og sætter sig fast i billens tarmkanal. Der sidder de så og venter på, at billen bliver ædt af en fugl.
Andre bændelorme har andre mellemværter.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet   Andre orme