Bdelloide hjuldyr

De bdelloide - b'et udtales ikke - rotiferer udgør en meget udbredt og speciel gruppe blandt hjuldyrene. De kan trække sig teleskop-agtigt sammen og bevæge sig som målerlarver eller igler. Og hos dem findes kun hunner.
Ovenfor til venstre ses en bdelloid med øjnene ude, og til højre med hjulorganet i bevægelse.
 
     
  Til venstre ses en bdelloid, der kravler. Den har to tæer, som klæber, i bagenden, og et tilhæftningsorgan i forenden også. Til sidst ruller den hjulorganet ud, slipper med tæerne og svømmer væk.  
     
Hjulorganet består af cilier - fimrehår - omkring munden. Det bruges både til at fange mad og til at svømme med.
 
     
  Her på filmen ses en anden bdelloid, der først kigger rundt med sine øjne, og så ruller hjulorganet ud. Samtidig går dens tyggeapparat i svælget i gang med at kvase det materiale, der viftes ind i munden.  
     
     
  Til venstre ses kæberne fra en bdelloid. Disse dyr er jo herligt gennemsigtige, som de fleste mikrodyr, så man kan sagtens se alle deres indre organer.

Disse dyr har et fast antal celler i kroppen. Ligesom tardigrader og gastrotricher.
 
     
     
  En rotaria, hvor man tydeligt kan se de røde øjne, kæberne, der ligner et hjerte, et æg i bugen og tilhæftningsorganet i bagenden.  
     
 
Det mest specielle ved de bdelloide ritiferer er, at der ikke findes hanner, og det har der tilsyneladende ikke gjort i mindst 80 millioner år. Det er ikke usædvanligt, at en dyregruppe afskaffer sex. Det sker ofte, for sex er dyrt og besværligt, men det er yderst usædvanligt, at en sådan dyregruppe kan overleve og ekspandere til utallige arter over mange millioner år.
Det ser ud til, at bdelloiderne har hittet på en helt alternativ måde, til at skabe variation på. Disse dyr kan tørre ud, og komme til live igen efter flere år, når forholdene forbedres. Og i den udtørrede tilstand har de vist sig at kunne optage DNA fra andre organismer, som findes i deres omgivelser. Det har således vist sig, at forskellige arter af bdelloider indeholder DNA fra både andre dyr, fra svampe, bakterier og planter. Og generne er aktive og i brug.
Sådan kan man altså også klare sig :)
 
  Som man ofte oplever bdelloider i mikroskopet. Mange, mange sammen.
Disse dyr er overordentligt almindelige. De bor i fugtigt mos, i jorden og i al slags vand.
Tag en prøve fra en tagrende eller et fuglebad, læg den under mikroskopet og det første man ser er en Bdelloid rotifer.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet