Netvinger (Neuroptera), Guldøjer

Guldøje
Guldøjer er nydelige små insekter, som ikke gør meget væsen af sig. Men man kan støde på dem i store mængder om vinteren, hvor de kan putte sig imellem gamle aviser i et skur eller i sommerhusets gardiner.
Undlad at skade dem, hvis du finder dem i en sådan situation. De kan udbrede en forfærdelig lugt, hvis de mases.

 

 Herover en Chrysopa perla - også kaldt "Vidunderlige Vicky"

Navnet passer!


Guldøjens larve kaldes bladluseløve. Det er den til venstre. Af form ligner den myreløvens larve en del, men den skjuler sig normalt under en kappe af udsugede bladlusehuder (nedenfor).
Den der lever skjult, lever godt!

 

 
Guldøjelarve med en meget flot, heldækkende hat.
 
 
Bladlusehatten bliver holdt på plads af nogle specielle grenede hår. De kan ses på filmen, hvor jeg har vendt larven på ryggen.
Guldøjen her og nedenfor er Almindelig guldøje (Chrysoperla carnea). Det er langt den almindeligste. Til højre dens larve. - Overvintrende eksemplarer er meget blege.
     
  Til venstre endnu en larve af almindelig guldøje. Dette er en lille larve. Den kravler på min hånd. Larverne skifter udseende ved hvert hudskifte.
Jeg kan godt lide denne larves kranielignende aftegning på hovedet. Den ser farlig ud ;-)
 
     
Her har en samling guldøjer overvintret i en hynde. Jeg har ladet mig fortælle, at disse insekter kaldes vårfluer nogle steder i Jylland. Men det er altså forkert. Se vårfluer her
 
Der findes en del arter af guldøje herhjemme. Denne er en af de større arter: Chrysopa septempunctata. Den har navn efter de syv prikker på hovedet.
Ellers er det meget vingernes ribbenet disse dyr bestemmes efter. Vil man prøve kræfter med bestemmelse, så findes alle Danmarks Fauna-nøglerne her. Det er svært, men lærerigt.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet