Horus - falkeunge

Horus var en lille tårnfalkeunge, som jeg havde i pleje i sommeren 2009. Ægget med Horus blev lagt i en tårnfalkekasse på besøgsbondegården Barresøgård i Lynge. Kassen var forsynet med kamera, så det blev hurtigt opdaget, da falkehunnen forsvandt. Hendes fjer blev fundet på marken. Hun var formodentlig taget af en høg. - Nogle af æggene blev så lagt i en rugemaskine.
Horus æggeskal. På størrelse med et dueæg. 0 dage.
Horus kom ud af ægget d. 2. juni, hvor jeg hentede ham på Barresøgård. Han blev puttet i en lille rugemaskine og fodret med små stykker musekød. Han tog hurtigt på i vægt.
0 dage - 19 gram.

3 dage.

5 dage - 33 gram. Han blev mest fodret med mus i strimler, for det er vigtigt, at han får knogler og hår, men jeg supplerede med oksekød, for det var ikke nemt at skaffe mus nok.
6 dage - 44 gram.

12 dage

Han blev hurtigt tyk - og mindre køn. Han var med mig overalt, for der skulle ikke gå mere end et par timer mellem hver fodring. Hans tiggen lød i starten nærmest som en kvidren, senere skreg han som en rigtig falk.

15 dage  
15 dage gammel begyndte han at få fjer. Han var på besøg på sin fødegård hvor Lars viste film med Horus mor på det lille fjernsyn. Men det interesserede nu ikke Horus synderligt med denne kontakt til rødderne.
På dette tidspunkt var det imidlertid tydeligt, at hans højre ben vendte forkert, så han havde svært ved at stå. Et besøg hos dyrlægen gav intet resultat. Benet var drejet i både hofte, knæ og ankel og kunne ikke rettes.
22 dage - 180 gram. 25 dage
Jeg valgte at fodre videre på ham, for at se, om han kunne klare sig med venstre ben. Han boede nu i en brødkurv, men humpede af og til rundt på gulvet - eller i haven. Han var stadig med overalt.
26 dage 29 dage
Fjerene voksede nu hurtigt frem og dunene faldt af. Horus begyndte at ligne en falk - men hans dårlige ben betød, at han sled på vingefjerene på højre side, når han støttede på vingen for at holde balancen. Også halen blev skæv, og jeg kunne se, at han ikke ville kunne komme i luften, hvor en falk hører til.

31 dage

På dette tidspunkt var Horus ikke nogen glad falk, og det var klart, at han aldrig ville kunne klare sig selv. Da valgte jeg med tungt hjerte at aflive ham. Horusfalken her i teaktræ er købt til hans minde. Den står i mit sommerhus - Mosens Øje - og skuer mod det himmelske lys.

Se hans fantastiske øje. Falkeøjne er så store, for at give plads til de mange synsceller, der giver et blik, som når vi andre bruger kikkert. Falketanden på næbbet, gør det nemmere at klippe byttet i stykker. Kun falke har denne udformning af næbbet.
Det er en vidunderlig oplevelse at blive venner med sådan et dyr - også selv om det ender skidt.
Har du fået lyst til at få din egen falk? - Se her, hvordan man laver sådan en.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet