ø
'

Libeller

Blå libel (Libellula depressa). Udfarvet han og hun. Den unge han er også gul, men smallere end hunnen. Blåpudringen kommer med alderen.
En fantastisk smuk guldsmed. Se bare vingemærkerne og mønsteret af gule nerver på billederne herunder.
 

Stor blåpil (Orthetrum cancellatum)

 
  Fireplettet libel (Libellula quadrimaculata) er en meget almindelig guldsmed, der flyver fra maj. Den har to tydelige vingemærker på hver vinge. Men hvordan det bliver til fire pletter må stå hen i det uvisse.
Den sjove ovenfor til højre med de mørke vingespidser er en variant, som hyppigst forekommer hvis foråret har været usædvanligt varmt, eller den er blevet klækket indendørs.
 
 
  Vandhullet ved Vestre Hus er rigt på guldsmede. Vi fanger altid masser af nymfer. De fleste af fireplettet libel. Guldsmede flyver ikke i regn, så kan man finde dem i vegetationen kan man sagtens plukke dem.
 
Hedelibeller
Ovenfor er det en nyforvandlet han af Blodrød Hedelibel. Der findes også en Gulvinget hedelibel, men den har endnu mere gule vinger og benene er ikke helt sorte som her.
 

Hedelibeller:

Hedelibeller er sensommerguldsmede. De ses ofte i skoven. Langt fra vand. Hannerne er røde, hunnerne gule. Vi har to meget almindelige arter og nogle mere sjældne.

Blodrød hedelibel (Sympetrum sanguineum) -ovenfor og til venstre - har helt sorte ben og er rød i hovedet, mens Almindelig hedelibel (Sympetrum vulgatum) - nedenfor - har gul-sorte ben og gult hoved.

 

Disse to guldsmede er også hedelibeller, skønt de ikke har de kraftige farver. Det er en Sort hedelibel (Sympetrum danae), som er ganske lille, og en Stor hedelibel (S. striatum). Den sidste er en gammel hun, som er blevet helt olivengrøn med alderen.

Kær-guldsmede

Stor kærguldsmed (Leucorrhinia pectoralis) er sjælden og truet. Men hvis den er i en mose, er den dejligt nem at fotografere, for hannen, med den karakteristiske gule bagkropsplet, sidder ofte roligt og lurer på planter ud over vandet.

     
  Her til venstre er det hun af Stor kærguldsmed. Som det gælder de fleste guldsmedearter er hunnerne mere diskrete, for de hævder ikke territorium.  
     
Han af stor kærguldsmed. Hun af stor kærguldsmed
Nordisk kærguldsmed Leucorrhinia rubicunda
Nordisk kærguldsmed er lidt mindre end Stor kærguldsmed. Den ligner Lille kærguldsmed til forveksling, men dens vingemærker er oftest rødlige.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet