Snyltehvepse

Edderkoppesnylteren Polysphincta - og andre

Den voksne hveps. Den er ikke ret stor og der er flere arter, der ligner hinanden.
Disse snyltehvepse er fantastisk spændende. De finder edderkopper - Korsedderkopper og agurkeedderkopper - og stikker dem med deres brod, hvilket bedøver edderkopperne. Derefter lægger de et æg lige under huden på edderkoppens bagkrop.
Ægget udvikler sig til en lille larve, som sidder på bagkroppen med snablen begravet i edderkoppen, hvor den suger kropsvæske. Edderkoppen vokser, laver spind og lever nogenlunde normalt, mens larven også vokser.
Når snyltehvepselarven imidlertid er klar til forpupning, sprøjter den et stof ind i edderkoppen, som får denne til at spinde et helt specielt spind. Alle edderkopper kan lave flere slags tråde - tynde, tykke, elastiske, faste, klæbende - men den slags spind som edderkoppen nu laver, bygger den kun, når den er parasiteret. Spindet skal bruges til snyltehvepselarvens forpupning, og når det er færdigt, slår larven edderkoppen ihjel, æder resterne og putter sig i spindet.

Jeg er glad for, at jeg som ateist ikke skal eftersøge guds storhed i naturen. Sikke dog en idé.
     
  Polysphincta-arterne snylter på forskellige korsedderkoppearter, man der findes andre arter af snyltehvepse, som tager sig af andre edderkoppearter på tilsvarende måde.

Denne lille bitte edderkop med snylter fandt jeg under noget bark om vinteren, men jeg kennder ikke art af hverken edderkop eller hveps.
 
     
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til snyltehvepse