Ægudvikling hos grønne frøer

 
De grønne frøer lægger de fleste af deres æg i juni måned.
Æggene bliver lagt i små løse geléklumper, og man vil ofte kunne se forskellige fosterstadier i en enkelt klump.
 
Hvert æg består når det bliver lagt af en enkelt ægcelle, som bliver befrugtet, når en hanfrø gyder sæd over ægklumpen. Ægcellen har fra starten en vegetativ del. Den er hvid og fyldt med blommemasse. Og en animalsk del, som er mørk.
Når ægcellen er blevet befrugtet, starter celledelingerne. De går hurtigst i den mørke, animalske del, så cellerne her bliver mindst.
Efter nogle timer danner cellerne en hul kugle. Den kaldes en blastula. Så begynder den lyse del at blive krænget ind i kuglen. Som når man trykker på en hul bold.
Til sidst er det meste af de blommefyldte celler krænget ind i bolden, og der er kun et lille hul i den ene ende. En urmundeller blastopore. Man kan dog stadig se den hvide blommemasse gennem den tynde hud. Fostret - eller embryonen - kaldes nu en gastrula.
Ser man på gastrulaen fra oversiden, sker der noget spændende. Her folder huden ind fra siderne OG DANNER NEURALRØRET, som bliver frøens nervesystem.
Her ser man blommemassen i urmunden.
Nu begynder det næsten at ligne en haletudse. Hovedet bliver afsat hvor neuralrøret - rygmarven - ender. Her kommer hjernen og udposninger fra hjernen, der bliver til øjne. Og en ny mund dannes her. Modsat urmunden. Frøer - og vi selv - er deuterostomer. Vi laver en ny mund i den modsatte ende i forhold til urmunden.
Og i den anden ende halen :)
 
Vores egen fosterudvikling ligner meget. Vi har blot ikke så meget blommemasse i ægget, for vores gastrula synker ind i livmoderens væv og får næring derfra. Og så er det herre svært at filme .......
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Æg

 
  Bjørli Lehrmann