Nogle materialer har den sære
egenskab, at de bliver faste, når de er under tryk, men flydende, når
trykket lettes. Det er en underlig fornemmelse at få den slags stoffer
mellem fingrene.
Det nemmeste er blot at hælde
kartoffelmel i vand og røre rundt. Når man tager en håndfuld op og
trykker på den, bliver den helt fast, men så snart man ikke trykker,
løber opløsningen ud mellem fingrene. Sjov fornemmelse. Ser man
på kartoffelmel under mikroskop, kan man se hvorfor. Kartoffelmel
består af stivelseskorn, som er kartoflens oplagsnæring. Trykker man
kornene sammen, støder de mod hinanden og yder modstand. Uden tryk
glider kornene forbi hinanden i vandet.
Kartoffelmel i stor
forstørrelse.
Man kan lave virkeligt mærkelig
slim, ved at blande skolelim (vandopløselig universallim) med borax.
Borax har været meget brugt i vaskepulver, men da det tilsyneladende
kan have uønskede langtidseffekter, har man ønsket at udfase det i
Danmark. Det kan dog købes på nettet.
http://www.frederiksen.eu/shop/product/borax-4.
Opløs limen i vand i en
skål til konsistens som fløde. Hæld et skvæt borax i en
anden skål med vand.
Man kan også tilsætte frugtfarve
eller andet - se nedenfor.
Hæld så boraxopløsningen i limen og
rør og ælt godt. Limen bliver omgående stiv.