Urtete

Masser af planter indeholder smagsstoffer, som kan udtrækkes med kogende vand. Nogen smager endog godt.
 
 
Korsknap er en frodig urt der står på lysåbne, fugtige steder i skoven. Man kan prøve at nulre et blad mellem fingrene. lugten er meget aromatisk.
Navnet skyldes støvknapperne, der danner et kors i blomsten.
Tefremstillingen er særdeles enkel. Man hælder blot kogende vand over de friske planter og lader dem trække et par minutter. Teen smager aromatisk og mildt.

Tilsvarende teer kan laves af de forskellige vilde myntearter, som eng-mynte og vand-mynte.
Er man i tvivl om, hvorvidt man har bestemt planterne korrekt, kan man blot snuse til bladene, lugten er gennemtrængende og karakteristisk tandpastaagtig.

Hyldeblomster kan også bruges til te, og de kan tørres, så man bevarer midsommersmagen.
En mere teagtig urtete kan fremstilles af den smukke gederams, men bladene skal plukkes og tørres inden planten begynder at blomstre. Gederams er blevet brugt som teforfalskning - såkaldt "Sibirisk te".
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til mad