Ildslagning
Det er spændende og temmelig udfordrende at prøve at tænde sit bål efter samme metode som vikingerne brugte.

For at slå ild skal man bruge et ildstål (de kan bl.a. bestilles på Lejre Forsøgscenter) et skarpt stykke flint (det kan man let finde) og et stykke tønder. Tønderet laves på den måde, som beskrives her. Først skal man finde en god stor tøndersvamp (fyrsvamp). Ikke alle poresvampe kan bruges. Det skal være en tøndersvamp (Polyporus fomentarius)
Tøndersvampen saves i skiver i den del af svampen, der er ovenfor porelaget. Tønderet fænger ikke ordentligt, hvis det skæres anderledes. Tag så noget almindelig aske fra bålplads eller brændeovn, kom det i en gammel gryde, tilsæt vand og svampeskiver og kog det hele godt igennem. Herefter tørres skiverne meget grundigt igennem.
Man lægger nu en skive tønder oven på det flade stykke flint og slår ildstålet ned over flinteæggen. Dette får gnister til at springe som fra en stjernekaster, og gnister der lander på tønderet vil antænde det. Når tønderet først gløder er det ikke til at slukke igen. Men det kræver lidt øvelse.
Bagefter kan man så bruge det glødende tønder til at tænde et bål. Det er nu heller ikke så let, da det kræver noget meget letantændeligt materiale og megen ilt. Prøv at vifte med et låg eller et fejeblad i stedet for at puste. Det er mere effektivt, og man bliver ikke svimmel af det :-)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer

Tilbage til
idéer med ild