Rensede kranier

At samle hoveder fra døde dyr, koge dem, pille kødet af, vaske hjernen ud og blege knoglerne er grænseoverskridende ulækkert - men man får pragtfulde kranier ud af det, og man lærer samtidig en masse om anatomi. - Forskellige kranier kan ses her.

Fugle flyver mod ruden og slår sig ihjel, eller man finder døde dyr langs landevejen. Tit kan man synes, at det er synd, at dyret helt går til spilde, men en udstopning koster mange penge og kræver, at dyret er helt friskt. Kranierne kan man dog ofte redde, og en kraniesamling er ret sej!

Klip hovederne af med en saks - eller en grensaks, hvis det er større dyr. Kom hovederne i en gryde og kog dem - om muligt i et skur eller lignende. Lugten kan være ret speciel. - Små hoveder som dem ovenfor skal ikke koge ret længe. 20- 30 minutter. Hvis de koges længere, falder de fra hinanden. Mink skal dog koge længe, da kødet er meget sejt. Omkring 4 timer.

Tag kranierne op, skyl dem og pil huden af. Nu fjernes kød og øje med en pincet. Underkæben brækkes af, så man kan rense munden. Hjernen skal ud. Et stykke ståltråd eller lignende føres gennem nakkehullet og der røres rundt. så kan hjernen rystes eller spules ud med vand.

På pattedyr falder underkæbehalvdelene tit fra hinanden. Skidt med det. De kan limes sammen igen.

Nu skrubbes kraniet lidt forsigtigt med en gammel tandbørste. Pas på tænderne ikke falder ud.

Kernebider

Rotte

Til sidst gives kranierne et kort opkog i vand tilsat en sjat 35% brintoverilte. Det gør dem straks smukt hvide. Men pas på. Brintoverilte er stærkt ætsende. Ingen børn piller her!
 
 
     
  Har man god tid, kan man også lade kødædende insekter klare opgaven.
Jeg har dårlige erfaringer med myrer, som gnaver knoglerne fra hinanden, og ret dårlige erfaringer med maddiker, som gør det rigeligt klamt.
Melorme synes jeg er bedst, men de er længe om det.

Kernebiderkraniet her er renset af melorme og bleget i brintoverilte bagefter.
 
     

Mink Sumpskildpadde
Kranierne bliver meget dekorative. Små fine kranier kan bruges som smykker. Sumpskildpadden ovenfor er blevet forsølvet hos en guldsmed.
Har man ellers problemer med at finde ud af, hvor man skal gøre af kranierne var en kranieuro måske en idé? Hvert kranium er mærket med navn.

Vil man have et helt skelet, som  markmusen ovenfor og musvitten til højre, må man have hjælp.
Her er det en bunke sultne melorme, der har ædt alt kødet. Derefter har skelettet ligget i brintoverilte, og den sidste smule hud er blevet pillet af med en pincet. Løse dele er til sidst limet på med en lak, der er beregnet til svage negle.

Man skulle også kunne bruge myrer, men selv har jeg haft problemer med at forhindre myrerne i at splitte det hele ad og slæbe det væk.

 

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer

Tilbage til
undervisning