Eventyr om den halve mus

Dengang verden var ny, troede fuglene at livet var let.
De havde jo vinger, så de kunne flyve hvorhen de ville. De skulle nok kunne finde mad og undfly enhver fare. Så fuglene levede uden bekymring.

Så kom imidlertid den første hårde vinter. Det blev koldt og føden forsvandt. Nogle fugle fløj mod syd; men også der var det svært at finde mad, for der var mange fugle i forvejen. Andre fugle forsøgte at holde sig i live ved at spise store, sure bær. 
 

Men der var også fugle, hvis vinger var for små til at flyve hele vejen til troperne, og hvis næb var for lille til at gabe over de store bær. Og sådan en lille fugl lagde sig en dag til at dø ved foden af et stengærde, ganske udmattet af sult.
Dér blev den imidlertid fundet af en lille rødmus, som et øjeblik kom op fra sin lune rede. Musene havde længe kendt til sult og elendighed, for uden vinger havde de svært ved at flygte hurtigt, så de var straks blevet rovdyrenes foretrukne mad. Derfor havde de snart lært at søge beskyttelse under jorden og samle forråd til vinteren.
Den lille røde hunmus fik medlidenhed med den afkræftede fugl og tog den med ned i sin rede. Og dér tilbragte de den lange vinter sammen.

Men ligger man sådan sammen i en lun rede i mange måneder, så sker det let, at man bliver kærester; og ved forårstid var hunmusen højgravid. Hanfuglens bryst var imidlertid på dette tidspunkt ved at sprænges af længsel efter den åbne himmel, og så snart frosten var af jorden forlod han musehullet for at svinge sig i luften på sine små vinger.

Da fødte hunmusen et kuld unger, der både var fugle og mus. Små og brune smuttede de lynhurtigt mellem grenene i skovbunden på jagt efter mad. Runde og lune og næsten usynlige musereder kunne de bygge i buskenes grene. - Og ind imellem kunne de bryde ud i en sang, der rummede hele deres fars længsel efter friheden og den åbne himmel. Den kraftigste sang blandt alle fugle.
Sådan er gærdesmuttens historie.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Videre til eventyrlige steder