Eventyr om skade og solsort

Skaden blev narret

Da verden var ung, var husskaden den mest perfekte af alle fugle.
Den var ikke blot den smukkeste. Den var også klog, dygtig og kærlig. Og som om det ikke var nok, så var den også forsynet med den mest henrivende sangstemme. Når den åbnede sit næb flød der fra dens indre den yndigste og mest beroligende pludrende sang, som fik alle væsener, der hørte den, til at falde til ro og føle sig godt tilpas.
Man skulle derfor tro, at alle elskede skaden, men de andre fugle var nu mest misundelige. De ville synge lige så smukt. Eller, hvis det ikke kunne lade sig gøre, så skulle skaden holde op med at synge. For så ville man bedre kunne værdsætte de andre fugles sang.

Men selv om fuglene ofte snakkede sammen bag skadens ryg om at gøre den tavs, så turde ingen gøre noget ved det, for de vidste, at skaden var både klogere og stærkere end de selv var.

Så en efterårsdag, hvor småfuglene var samlet i rørskoven, begyndte søen at hviske til dem: ”I er ikke snu nok til at fratage skadens dens smukke stemme. Men jeg – vandet – kan gøre det!” ” I fugle skal blot sørge for at lokke skadeungerne med jer, når I nu snart drager sydpå. Så skal jeg nok ordne resten”.
Det syntes småfuglene lød ganske glimrende, og de fik nemt lokket skadens unger med til de varme lande, for skadeungerne var nysgerrige og ikke bange for noget.

Men da skaden opdagede, at dens unger var forsvundet, blev den meget urolig. Den fløj over mark og eng, og den kaldte og kaldte på sine unger.

En dag sad den ulykkelig ved søens bred og klagede sin nød, da søen begyndte at hviske til den. ”Skade dog. Du kalder så godt du formår, men kan dog ikke høres ret langt væk”. ” Jeg derimod færdes alle steder. Kom herned og lån mig din stemme, så skal jeg fragte dit budskab med mig overalt, hvor jeg færdes. Som rislende kilde, som bæk og som flod, som brusende hav og som plaskende dråber.”

Skaden tog straks imod tilbuddet. Den fløj ned til søens bred og gav den sin stemme. Men det var blevet sent efterår og dagen var kold. Og netop som skaden havde afleveret sin smukke stemme til søen, begyndte søen at fryse til is – og skadens stemme frøs fast i isen.

Skaden forstod nu, at den var blevet narret. Men intet kunne den stille op. Den kunne kun vente til vinteren var forbi og isen smeltede, så dens stemme atter kunne komme fri.
Så endelig, den første smukke forårsdag, hvor solen varmede isen op, sad skaden parat til straks at snuppe sin stemme igen, når isen brød op. Den havde ventet længe og med længsel, og den sprang straks til for med åbent næb at snuppe den første lyd, der undslap den tøende isflade.
"Knæææækk skraaattt skrat skrat", sagde isen, da den pludselig knækkede under solens varme.  - Og det var den lyd skaden fik i halsen, da den prøvede at få sin smukke stemme tilbage.

Og sådan er det den dag i dag.

Skadens stemme skratter som is der knækker.
Mens vandet beholdt evnen til at bruse og pludre og synge og risle så beroligende, at alle der hører det, føler sig afslappede og godt tilpas derved. 

Sådan fik småfuglene franarret skaden både dens unger og dens stemme; så det er vel ikke så mærkeligt, at skaden i dag gør gengæld ved at æde småfuglenes æg.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Videre til eventyrlige steder