Eventyr om skelettet

Engang ved verdens begyndelse sad to af livets blævrende nye skabninger og overvejede hvordan de kunne stive sig af, så de kunne modstå livets udfordringer.

”Jeg tror, at jeg vil have nogle stivere indvendigt, som sådan en slags skelet”, sagde den røde.

”Det er da ikke så smart at have dem indeni”, sagde den blå. ”Så bliver du jo helt blød på overfladen, og selv den mindste torn vil kunne stikke hul på dig. Jeg vil da hellere have skelettet udenpå, så jeg bliver hård at bide i”.

”Pjat”, sagde den røde. ”Hvis du har skelettet uden på, så kan du jo ikke vokse. Så bliver du spærret inde i din egen krop, som i en rustning.” 

Men nu var den blå blæverklat blevet stædig. ”Så kan jeg da bare skifte rustningen en gang imellem, og så lave en ny rustning, som jeg kan vokse i.” 

”Ha”, svarede den røde klat. ”Og du snakker om at være blød. Hvor blød tror du, at du selv vil være, når du lige har smidt skelettet? Og hvor stor tror du, at du kan blive på den måde? Tror du ikke at det bliver ret tungt at slæbe rundt på en rustning over det hele, hvis du bliver stor. Men du vil måske nøjes med at være et lille kravl resten af jordens levetid?. – Ikke at det generer mig, altså. Så kan jeg jo leve fedt og godt af at æde dig og dine; så længe der er nogen af jer tilbage.” 

Nu var den blå blæverklat blevet både sur og såret. ”Jaja”, sagde den, ”hvis du er så klog, så kan du jo gøre, som du vil. Så gør jeg, som jeg selv finder bedst. Så får vi se, hvem der klarer sig her i livet” 

Og således blev det. Den blå blæverklat tog skelettet udenpå, og den er siden blevet til alle insekter, edderkopper og krebsdyr, som må skifte hud og som ikke bliver ret store. Og den røde klat er blevet til og pattedyrene, frøer og fugle, som stadig er så bløde udenpå, at selv den mindste myg kan stikke hul.

Men hvem af dem valgte rigtigt?

 

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Videre til eventyrlige steder