Døgnfluer

Døgnfluer er ikke rigtige fluer, men temmelig primitive insekter. Som unger lever de i vand og ser ud som nymferne til venstre. Når nymferne er udvoksede - efter op til 24 hudskifter - svømmer de op til overfladen og forvandler sig til et vinget insekt. Mærkelig nok skal der endnu en forvandling til, før vårfluerne er rigtigt voksne. Dette hudskifte følger tit få minutter efter det første og foregår i vegetationen nær vandet.
De voksne døgnfluer parrer sig over vandet og dør så. De mangler munddele og lever højst et par dage.

En døgnflue på vej ud af nymfehuden.

De små blade nedenfor er døgnfluenymfens gæller.

Døgnfluen til venstre, som sidder og ser underligt stiv ud, er blot en tom subimago-hud. Den voksne døgnflue er kravlet ud af ryggen og er fløjet derfra.

Hvor nymferne (ungerne i vandet) altid har tre halenokker, har de voksne døgnfluer ofte kun to. Her er det Almindelig døgnflue (Cloeon dipterum).

Hannerne flyver op og ned over vandet, mens de spejder efter hunner med deres enorme øjne. Det gælder formering - og det skal gå stærkt!
Døgnfluen her tilhører slægten Caenis. Den har ingen bagvinger. De svæver rundt over planterige småsøer og lægger deres æg i skumringen. Hvis man fanger dem i hånden eksplodere de. De reagerer, som hvis de ramte vandoverfladen. Alle æggene sprøjtes ud af bagkroppen.
På undersiden af sten i stærkt strømmende vand kan man finde en anden type døgnfluenymfer. De er helt flade og klamrer sig til stenene.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet

 
  Bjørli Lehrmann