Brændenældesuppe

Den Store Nælde er bedst tidligt om foråret, hvor man kan bruge hele planten; men hvis man slår sine nælder, får man fine nye skud hele sommeren.
Nælden har i øvrigt gennem tiderne været en højt anset urt til mad og helse. Den tyske urtebogsforfatter Bock nævner således nælden først, fordi nælden "er den reneste og ædleste urt, der ikke som andre urter lader sig benytte af den gemene pøbel, når denne skal forrette sin nødtørft".
Men selv om de fleste rigtignok helst undgør at "gøre i nælderne", har planten det ikke desto mindre med at gro frem de steder, hvor mennesker eller dyr har gødet jorden for dem. Nælder er nemlig såkaldte nitratplanter, som trives bedst i næringsrig jord.

Her er en nem opskrift på brændenældesuppe:

Pluk en skålfuld nældeplanter og skyl dem forsigtigt, hvorefter de kværnes i en foodprocessor med det vedhængende vand og et lille løg.

En portion suppe (der findes udmærket fond på flaske) varmes nu og stives lidt med en smørbolle. 
Nælde/løg-blandingen hældes i og koges med et par minutter.

Spises med ristet brød.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til ideer Tilbage til mad