Båndfluer

Ceroxys sp.  

Båndfluer (Tephritidae) er små fluer med sorte aftegninger på vingerne.

Tidselbåndfluen her (Urophora cardui) lægger æg i agertidsler, hvor larverne forårsager de karakteristiske galler, som ses nedenfor.
Under båndfluen til venstre ses en gennemskåret galle med larve. Gallen er meget hård.

 

Oxyna sp. Anomoia purmunda
   
Båndfluen Xyphosia miliaria lægger æg i forskellige tidselblomster, hvor larverne æder frøene.
Nedenfor ses dels en sund kurvbund af en kåltidsel, hvor man ser de umodne frø. Nedenunder ses en kurvebund, som i stedet er fyldt med båndfluepupper
 

Man kan jo synes at de små pupper ligger trygt og godt dybt i kurvebunden, men det er ikke tilfældet. Snyltehvepsen nedenfor flyver fra blomsterkurv til blomsterkurv og snuser sig frem til pupperne med sine følsomme antenner. Så stikker den sin lange brod dybt ned i blomsten og lægger et æg i hver fluepuppe. Hvepsens larve æder fluepuppen og det bliver en ny hveps, der kommer ud - ikke en flue.

 

Her stikkes læggebrodden dybt i blomsten. Den brod, der stikker den modsatte vej er blot den skede, der beskytter brodden, når den ikke er i brug.

Tephritis bardanae
Tephritis bardanae og Terellia tussilaginis lægger begge æg i blomsterne på Filtet burre, og ofte samles mange fluer på planterne, så man kan opleve voldsomme kampe mellem hannerne og ren gruppesex.

Terellia tussilaginis
Terellia tussilaginis - hunnen har en udskydelig læggebrod, so hun kan komme ned til frøene.
Orellia falcata hedder denne båndflue, som lægger æg på gedeskæg.
Siden kan man så pille blomsten fra hinanden og finde larverne, som er i gang med at gøre sig til gode med blomstens frø.
 
Urophora stylata  Tephritis ruralis 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Andre fluer