Fluer (tovingede, dipterer)

  Fluer tilhører de tovingede insekter. Insekter har ellers normalt 4 vinger, men hos de tovingede er de bagerste vinger omdannet til nogle små svingkøller, som snurrer rundt når fluen flyver, og hjælper den til at holde balancen i luften. Fluer er fremragende flyvere.
Fluernes larver kaldes maddiker, og de er stærkt reducerede, uden ben eller lignende vedhæng.

Hovedet af en flue. Man ser de store øjne og den udskydelige sugesnabel. Hårene er sansehår. Øjnene på en klæg. Det er sammensatte øjne, som består af tusindvis af enkeltøjne. Den slags øjne er vældigt gode til at opfatte bevægelse.

Svingkøllen på en spyflue. En spyfluefod. Den har sugeskiver og smagssans. Sugesnablen. Hvis fluen sutter på tørre ting, spytter den først på dem.
Fluernes larver kaldes maddiker.

Maddiker mangler øjne, og deres munddele er blot nogle kroge til at hive maden indenbords. Fluer forpupper sig inde i deres sidste larvehud, så puppen ligner en lille tønde. Det kaldes et puparium.

Når fluen er færdig inde i pupariet, skal den mase sig ud. Det sker - hos nogle arter - ved at den puster en blære op mellem øjnene, som sprænger pupariet.
Til venstre ser man tydeligt fluens helt deformerede hoved med den store blære. Bemærk også antennerne, sugesnablen og de lange øjenvipper. Blæren forsvinder ind i hovedetigen, før huden hærder.
Fluen vinger er helt sammenkrøllede og våde. De skal pustes fulde af luft og hærder før fluen kan flyve.

Der findes rigtigt mange fluearter med meget forskellig levevis. Nedenfor kan findes nogle stykker.

Spyfluer Klæger Rovfluer Dansefluer Svirrefluer

Snyltefluer Humlefluer Båndfluer Våbenfluer Træfluer
Hvepsefluer Lusfluer Styltefluer Egentlige fluer Sneppefluer
       
Andre fluer        
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Myg og stankelben