Cylindertusindben

Tusindben tilhører leddyrene ligesom insekter, edderkopper og krebsdyr. Der fredelige jordbundsdyr, som mest lever af organisk materiale i skovbunden - altså stort set gamle plantedele . De har to ben på hvert kropsled, men ikke noget fast antal ben, da mange arter bliver længere ved hvert hudskifte. De når dog aldrig op på tusind ben.

Vores st�rste tusindben: Archiulus sabulosus. Det er en t�rket�lende art, som bliver op til 5 cm. lang. I troperne findes dog langt st�rre tusindben.
 
Der findes mange arter af cylindertusindben. Deres krop er cylindrisk og benene sidder fast midt på kroppens underside.
 
Se bare: fire ben på hvert led. Og over benene ses åbningerne til stinkkirtlerne. Cylindertusindben lugter meget stærkt, når de forskrækkes. Det er giftigt og uspiseligt for de fleste smådyr. Se andre lugtedyr.
Mange tusindben ruller sig stramt sammen, når de forstyrres. Hovedet ligger inderst og er godt beskyttet. Her er det et træcylindertusindben: Cylindroiulus punctatus.
 
 
 
Et andet karakteristisk cylindertusindben er Plettet tusindben (Blaniulus guttulatus). Det er et lille, spinkelt tusindben, men man finder altid mange sammen. De kan findes i gammel frugt eller råddent træ. 
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet

 

 
Bjørli Lehrmann