Duer

Ringduer - Columba palumbus - er talrige og iøjnefaldende i Ravnsholt Skov. Er vejret mildt yngler de næsten året rundt. I år 2000 havde de unger i december.
Der er normalt kun to unger i reden, og de fodres med "duemælk". Det er en hvid substans, som dannes i duens kro (en udposning på spiserøret, som fugle har får maven) og som gylpes op til ungerne.
"Ringen" er i virkeligheden to hvide pletter på halsen. De mangler hos de unge fugle. De to køn er ens.

 

Duen er et fredssymbol, men duer er ikke specielt fredelige overfor hinanden. Territoriestridigheder kan være voldsomme og langvarige.

Når ringduer flyver op klasker de vingerne sammen over ryggen. Det er et signal til artsfæller, imponereflugt, og skyldes ikke en særlig klodsethed.
Ringduer ser store og fede ud, men det meste er nu fjer :)
Ringduer gør ikke meget ud af redebyggeriet. Ikke sjældent kan man se æggene gennem bunden af reden og rederne falder ofte ned, hvis det bæser. - Ikke desto mindre er ringduerne jo meget almindelige, så de må jo gøre det godt nok.
Myten siger at ringduen skulle lære redebygning af husskaden, som bygger flotte store overdækkede reder. Men da duen havde set skaden lægge de første tre grene til redefundamentet, blev duen ut�lmodig og fløj væk mens den råbte: "det kan jeg da gooodt klare, det kan jeg da gooodt klare". - Så den lærte det aldrig ordentligt :)
Ringduer lever mest af forskellige frø, men hyldebær er også populære. Ringduer danner ofte par for livet.

Tyrkerduen er mindre end ringduen og ses mest i haver.

Tyrkerduen synger: gu guuu gu, mens ringduen siger: gu guuu gu - gu guu.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet

Tilbage til fugle