Fugle

Fugle udgør den eneste overlevende dinosauergruppe. De er perfekt tilpasset flyvningen med deres fjer, deres hule knogler, deres specielle lunger, deres hale, deres stive rygsøjle og deres tandløse næb.
 
Men kik på fødderne. Fuglefoden er ren dino. Til højre er det foden fra en fasan.
 

Fjerene er udviklet fra skæl, og ud over at være isolerende og danne bæreflader for flyvning, giver det også fuglene mulighed for en masse pynt. Fugle er synsdyr, og fjerene bliver brugt til at imponere hunner med såvel som til camouflage.

Klik her, for at se nogle ideer til, hvad man kan bruge fjer til.

Forstørret fuglefjer.
De enkelte fjerstråler hæftes sammen med små kroge som burrebånd. Det er derfor fugle bruger så meget tid på fjerpleje.

Fjerenes farver kan enten skyldes pigment, altså farvestof, eller det kan være strukturfarver, som skyldes fjerens udformning. De sidste farver changerer. Her er det skadefjer. Hvis man undersøger en fuglevinge, vil man finde nogle små fjer øverst i spidsen. De sidder på fuglens tommelfinger og kan bevæges selvstændigt. De kaldes alula.
Alle fjer er omgivet af fjerposer, når de gror frem. Ovenfor er de en skadehale og alula-fjer, som gror ud efter alle de andre.
Fjer er formgivet efter deres form�l. Isolerende dun skal kunne rumme en masse luft, mens de b�rende fjer skal danne en samlet plade.
Denne bølgende mark er fine fjer på en andriks hoved.
Karakteristisk for fugle er også, at de lægger æg med faste kalkskaller, og at de udruger æggene ved hjælp af deres kropsvarme. Krybdyr lægger blødskallede æg.
At ungerne udvikles uden for moderens krop giver fugle mulighed for at få flere unger af gangen. En fugl ville ikke kunne flyve med 10-12 unger i maven.
Fugles kranium er også specielt med det tandløse næb og de store øjenhuler. Tænder er for tunge for flyvende dyr, og fugle er synsdyr.
Fugle har mange andre tilpasninger til den flyvende levevis. Bl.a. meget lette knogler og meget effektive lunger.
 
Nedenfor er en præsentation af nogle af Ravnsholt Skovs mange fugle.

Drosler

Finker og andre frøspisere

Duer

Spætter

Kragefugle

Mejser

Andefugle Ugler
Spurve o.l. Gærdesmutte Fluesnapper Rødhals
 
Blishøne Spætmejse og træløber Rovfugle  
Kreative fugleideer. Klik på dem.
     
Klik her for at finde en lille bog med 7 billeder af fugle i Ravnsholt Skov, som kan bruges på en ekskursion.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet