Egentlige fluer

"Egentlige fluer" er selvfølgelig et fjollet navn. Ingen dyr er mere rigtige end andre. Men det bliver de her altså kaldt, og de kan - som så mange andre fluer, hovedsageligt kendes på vingemønstret.
Der findes et hav af arter, som er svære at kende fra hinanden, men nogle arter kender vi så udmærket.
 
Til højre er det en Graphomyia maculata. Det er en af de kønne, som man finder i skærmblomster om sommeren.

 

 
Hos de Egentlige fluer når den inderste vingeribbe (A1) ikke ud til vingekanten. Her vist af en Gulvinget flue (Mesembrina meridiana). En stor flot flue, som er almindelig i nedfaldsfrugt og på kokasser i sensommeren. Den yngler i kokasser. Nedenfor ses larven. Til højre forenden. Maddiker har ikke noget egentligt hoved, bare et par kroge til at hive maden indenbors.
 
 
Ovenfor er det en svampeflue. De kaldes også platfodsfluer, som er en oversættelse af det videnskabelige navn: Platypezidae. Hannerne er som regel sorte med store øjne, mens hunnerne tit er mere spraglede. Nogle arter danner galler i poresvampe.
 

Stuefluen Musca domestica her er vi også bekendt med. Den har blød sugesnabel og kan kun opsuge flydende føde. Andre af de egentlige fluer har dog stikkende munddele.
Lille stueflue (Fannia canicularis) her er også almindelig. Den har sine sjove larver i kompostbunken eller mellem bladene i skovbunden. - Det er også en fannialarve og fanniapupparier nedenfor.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Myg og stankelben Fluer