| 
				
					
						| 
	
		| 
				
					
						|  | Fugleæg | 
              
              
              
              
              
              		  
              
              
               |  |  |  
						| 
							
								
									| 
							
								|  |  
								| Fugleæg er de æg, vi er mest 
			fortrolige med, fordi vi spiser hønseæg. Men der findes mange slags 
			æg, der ser helt anderledes ud. I fugleægget er det blommen, der 
												er selve ægcellen.
 Ovenfor er 
								det nyklækkede solsorteunger.
 |  |  |  |  | 
		
			| 
				
					
						| Blommen er en enkelt, kæmpestor 
			ægcelle, som er fyldt med næring. Hvis ægcellen er befrugtet, kan 
			den dele sig og danne et foster. Hele blommen deler sig dog ikke. 
			Alle celledelingerne sker i en lille kimplet på blommens overflade. 
			Næringen fra resten af ægget - blommemassen - bliver under 
			fosterudviklingen brugt af det voksende foster, så blommen til sidst 
			er helt omdannet til fugleunge. Uden om blommen ligger æggehviden, æghinden og skallen. Disse dele 
			beskytter fosteret mod udtørring og ødelæggelse.
 
						Til højre ses et 10 dage 
						gammelt kyllingefoster. Man kan se det store øje, 
						hjernen samt forben (vinger), bagben og hale på den lille krop. 
						De mange blodårer på blommens overflade forsyner via 
						navlestrengen fostret med næring. |  |  | 
		
			| 
				
					
						| 
							
								
									| Fostret 
									herunder er 15 dage gammelt. Blommen er nu helt 
									overvokset af blodårer, som opsuger 
									næringen. Kyllingen skal nu næsten kun 
									vokse. Den er færdig efter 21 dage. |  
									| 
									 |  
									| Til højre 
									har 
									kyllingen hakket hul i skallen. Den 
									drejer sig så rundt og fjerner toppen 
									af skallen som et låg. Man kan se de blodårer 
									i skalhinden, der har forsynet kyllingen med 
									ilt. |  |  |  
						| 
							
								| 
									
										| 
											
												| De sidste 
								dage før klækningen begynder kyllingerne at 
								pippe inde i ægget. Denne pippen fremmer 
								udviklingen hos de kyllinger, der er mindst 
								udviklede. Hvis ikke de er færdige med deres 
								udvikling, når deres mor forlader reden med de 
								første kyllinger, så dør de. Hønen forlader 
												reden sammen med kyllingerne 
												efter et par dage. Fugleunger, 
												der ikke bliver i reden og 
												bliver fodret kaldes 
												"redeflyende". |  |  |  |  
								|  |  |  |  
								| Den 
								nyklækkede kylling er våd, og dens næb er 
								forsynet med en ægtand, som er blevet brugt til 
								at prikke hul på æggeskallen indefra. Kyllingen 
								tørrer dog hurtigt og bliver dunet og nuttet. 
								Kyllinger er redeflyende og forlader reden kort 
								efter klækningen. |  |  
						|  |  
						| 
							
								| 
									
										|  | Høns lægger undertiden æg 
						uden skal. Det skyldes at ægget har passerer for 
						hurtigt gennem æggelederen så skallen ikke er blevet 
						dannet. Kun æghinden holder sammen på ægget. Det minder 
						om et krybdyræg. Det er for sart til at blive udruget. Det kaldes et 
										vindæg.
 På 
										vindægget til højre er æghinden 
										forlænget som en sok, og på ægget 
										nedenfor er hinden ganske tynd.
 |  |  
										|  |  |  |  | .jpg) |  |  
						| 
							
								|  | 
									
										|  |  |  |  
										|  | Krybdyræg 
										ligner fugleæg, men de har ingen 
										kalkskal, kun en sej hinde. Krybdyr 
										udruger ikke deres æg med deres 
										kropsvarme, for krybdyr er vekselvarme. 
										De har ingen varme at give æggene. 
										Derfor graver de i stedet æggene ned på 
										varme steder, hvor de ligger stille til 
										de klækker. De bliver 
										derfor ikke rodet rundt og trådt på som 
										fugleæg, og behøver derfor ikke den 
										hårde skal.
 Æggene til venstre er
										
										skægagameæg.
 |  |  
										|  |  |  |  |  |  | 
		
			| 
	
		| Sjov æg-aktivitet |  |  |  
		|  |  |  |  
		| Man skal bruge et hårdkogt 
		hønseæg uden skal og en kolbe, der kan tåle kogende vand. Ægget skal 
		kunne sidde som prop i mundingen, men skal ikke kunne presses igennem. 
		Man fylder kogende vand i kolben, lader det blive der i 20-30 sekunder 
		og hælder det så ud, hvorefter ægget anbringes i kolbens munding. Efter 
		kort tid begynder ægget at glide ned i kolben, når luften i kolben køler 
		af. Kold luft fylder nemlig langt mindre end varm luft. |  | 
		
			| 
  
    
      |  | Tilbage til hovedsiden |  | Tilbage til dyrelivet |  | Andre æg |  |  |  |  |  |  |