|
Fugleæg
|
|
|
|
|
Fugleæg er de æg, vi er mest
fortrolige med, fordi vi spiser hønseæg. Men der findes mange slags
æg, der ser helt anderledes ud.
I fugleægget er det blommen, der
er selve ægcellen. Ovenfor er
det nyklækkede solsorteunger.
|
|
|
|
|
Blommen er en enkelt, kæmpestor
ægcelle, som er fyldt med næring. Hvis ægcellen er befrugtet, kan
den dele sig og danne et foster. Hele blommen deler sig dog ikke.
Alle celledelingerne sker i en lille kimplet på blommens overflade.
Næringen fra resten af ægget - blommemassen - bliver under
fosterudviklingen brugt af det voksende foster, så blommen til sidst
er helt omdannet til fugleunge.
Uden om blommen ligger æggehviden, æghinden og skallen. Disse dele
beskytter fosteret mod udtørring og ødelæggelse.
Til højre ses et 10 dage
gammelt kyllingefoster. Man kan se det store øje,
hjernen samt forben (vinger), bagben og hale på den lille krop.
De mange blodårer på blommens overflade forsyner via
navlestrengen fostret med næring. |
|
|
Fostret
herunder er 15 dage gammelt. Blommen er nu helt
overvokset af blodårer, som opsuger
næringen. Kyllingen skal nu næsten kun
vokse. Den er færdig efter 21 dage. |
|
Til højre
har
kyllingen hakket hul i skallen. Den
drejer sig så rundt og fjerner toppen
af skallen som et låg. Man kan se de blodårer
i skalhinden, der har forsynet kyllingen med
ilt. |
|
|
De sidste
dage før klækningen begynder kyllingerne at
pippe inde i ægget. Denne pippen fremmer
udviklingen hos de kyllinger, der er mindst
udviklede. Hvis ikke de er færdige med deres
udvikling, når deres mor forlader reden med de
første kyllinger, så dør de. Hønen forlader
reden sammen med kyllingerne
efter et par dage. Fugleunger,
der ikke bliver i reden og
bliver fodret kaldes
"redeflyende". |
|
|
|
|
|
|
Den
nyklækkede kylling er våd, og dens næb er
forsynet med en ægtand, som er blevet brugt til
at prikke hul på æggeskallen indefra. Kyllingen
tørrer dog hurtigt og bliver dunet og nuttet.
Kyllinger er redeflyende og forlader reden kort
efter klækningen. |
|
|
|
Høns lægger undertiden æg
uden skal. Det skyldes at ægget har passerer for
hurtigt gennem æggelederen så skallen ikke er blevet
dannet. Kun æghinden holder sammen på ægget. Det minder
om et krybdyræg. Det er for sart til at blive udruget. Det kaldes et
vindæg. På
vindægget til højre er æghinden
forlænget som en sok, og på ægget
nedenfor er hinden ganske tynd. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krybdyræg
ligner fugleæg, men de har ingen
kalkskal, kun en sej hinde. Krybdyr
udruger ikke deres æg med deres
kropsvarme, for krybdyr er vekselvarme.
De har ingen varme at give æggene.
Derfor graver de i stedet æggene ned på
varme steder, hvor de ligger stille til
de klækker.
De bliver
derfor ikke rodet rundt og trådt på som
fugleæg, og behøver derfor ikke den
hårde skal. Æggene til venstre er
skægagameæg. |
|
|
|
|
|
|
|
Sjov æg-aktivitet |
|
|
|
|
|
Man skal bruge et hårdkogt
hønseæg uden skal og en kolbe, der kan tåle kogende vand. Ægget skal
kunne sidde som prop i mundingen, men skal ikke kunne presses igennem.
Man fylder kogende vand i kolben, lader det blive der i 20-30 sekunder
og hælder det så ud, hvorefter ægget anbringes i kolbens munding. Efter
kort tid begynder ægget at glide ned i kolben, når luften i kolben køler
af. Kold luft fylder nemlig langt mindre end varm luft. |
|
|
Tilbage til hovedsiden |
|
Tilbage til dyrelivet |
|
Andre æg |
|
|
|
|
|
|