Kålsommerfugle

 
     
  Lille kålsommerfugl (Pieris rapae) Hunnen viser med sin opadbøjede bagkrop, at hun allerede er parret. Det er en afvisning.

Når hunnen kun vil bruge tid på en enkelt parring skyldes det, at den første han indsprøjter et stof, der får hende til at miste sexlysten, sammen med sædvæsken.
Dette stof kan desværre lugtes af snyltehvepse, når æggene lægges.
 
     

Ovenfor en parring hos Lille kålsommerfugl. Herefter flyver hunsommerfuglen rundt og finder korsblomster, som hun lægger æg på. Som regel bare et enkelt ad gangen, for larverne er god føde for småfugle, så de skal helst anbringes spredt, så de ikke alle bliver opdaget og ædt. Snyltehvepse efterstræber dem også. Sommerfuglen lugter sig frem til fødeplanterne med sine antenner.
Ovenfor til højre et æg og en lille og en lidt større larve af lille kålsommerfugl.

Ovenfor ses en hun af Lille kålsommerfugl (Pieris rapae) der lægger æg på radisseplanterne.

Der findes flere arter af kålsommerfugle.Ovenfor er det en Stor kålsommerfugl hun (Pieris brassicae). Hannen mangler den sorte plet på forvingen.

Larven af Stor kålsommerfugl.
Det ses af og til, at sommerfugle sidder og sutter på mærkelige ting, som hundelorte, gamle pytter og her forkullet træ. De gør det, fordi deres kost - både som larver og voksne - er meget ensidig og fattig på salte. Hansommerfugle giver salte videre til deres afkom i sædvæsken.
     
  Her er det asken fra et bål, der er eftertragtet.  
     

Grønåret kålsommerfugl (Pieris napi napi - til højre i parring.

Kålsommerfuglelarver lever på korsblomstrede, og bl.a. altså vore dyrkede kålplanter.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til dagsommerfugle      

 
    Bjørli Lehrmann