Studsmus

Den gruppe mus, der har kort snude, små ører, korte ben og kort hale kaldes studsmus. Det er mus som rødmus, markmus og mosegrise.
 
     
  Filmen her viser tydeligt forskellen i temperament mellem rødmus og halsbåndmus.

Rødmusen er rolig og forvirret, halsbåndmusen er lynhurtigt over alle bjerge :)
 
     

r�dmus.jpg (36714 bytes)

Rødmusen (Clethrionomys glareolus) her er tilbøjelig til at holde sig ved jorden, og den bliver normalt uden døre. Den bevæger sig på en møde, så det nærmest ser ud som om den har små hjul på undersiden.
Det er en studsmus: Små ører og kort hale.
Nedenfor til højre ses den i hullet. Det er Danmarks talrigeste mus.

   
Her fremviser en død rødmus sine typiske gnavertænder. Kun to mejselformede fortænder i over- og undermund. Emaljen på forsiden er gul og meget hård. Denne emalje slides ikke nær så meget som tandbenet bagved, så den danner en skarp kant.

Musen her er en markmus (Microtus agrestis). Den ligner rødmusen - det er også en studsmus - men den er brun og nummeret større.

I naturen lever markmusen næsten udelukkende af græs.

 

Mosegris  

Mosegris (Arvicola terrestris)
Mosegrisen (vandrotten) er en ret stor studsmus, som oftest holder til i nærheden af vand og som gerne svømmer. Den kan dog også findes i haver langt fra vand, og den kan være generende, fordi den æder blomsterløg og grøntsager, gnaver rødderne over på småtræer og hækplanter, og fordi den laver muldskud, der ligner muldvarpens. De huller, som mosegrisene kommer op af ligner dog store husehuller og er aldrig i forbindelse med muldskuddene.
Der findes masser af mosegrise ved vandhullet ved Vestre hus. Se spor fra mosegrise her.
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden
 
iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet
Ægte mus