Træhvepse  
er primitive hvepse uden hvepsetalje med savformet læggebrod. Deres larver lever i ved. De stikker ikke.

Træhvepsen her hedder Xiphydria camelus - Kamelhveps. Den kan kendes på hovedets hvide pletter og den lange hals. Den lægger æg i birk og el.
 

Kæmpetræhveps

 
 

Kæmpetræhvepsen (Urocerus gigas) her hører også til blandt savhvepsene. Det er et imponerende insekt! - Og den kan nok skræmme de fleste med sin centimeterlange brod, sine sort/gule farver og sin dybe brummen, når den flyver. Men den er ganske harmløs. Brodden bruges kun til æglægning.


Denne hveps lægger æg i nåletræ, og den borer brodden dybt ind i træet, før den lægger et enkelt æg hvert sted. Den er ganske hjælpeløs, mens den sidder fastboret i træet, men dens gedehamselignende farver kan nok skræmme nogle fra at angribe den imens.
 

 
     
  Kæmpetræhvepsen borer lige så stille den lange tynde brod, som består af flere klinger, ind i det nyfældede træ. Den lægger et enkelt æg og borer så et nyt hul til det næste æg.
Brodden er beskyttet af en bagudrettet skede, når den ikke er i brug.
 
     

Her holder jeg en træhveps i vingerne. Det er ganske ufarligt. (Man skal ikke prøve samme kunst med en gedehams. Gedehamsen har hvepsetalje, og den kan dreje bagkroppen med giftbrodden i alle retninger)
På billedet ovenfor kan man se, at læggebrodden tilsyneladende ikke udgår fra bagkropsspidsen, men helt oppe under bagkroppens forende. Det er fordi de bageste bagkropsled er forlænget op langs bagkroppens underside. Derved placeres brodden, så den er lettere at save ind i træet.
Brodden er forsynet med en beskyttende skede på det stykke, der rager bagud. Det er den, hvepsen holder fast i, mens jeg holder i dens vinger.
En anden stor træhveps er Blå træhveps (Sirex juvencus)
Denne træhveps lægger æg i nyfældet nåletræ.
Træhvepsenes larver lever inde i træet i flere år, for ved er næringsfattigt. De gnaver sig lige så stille frem derinde.
Man skulle jo synes, at disse larver var ret godt beskyttet der inde i træet, men
Sabelhvepsen kan lugte sig frem til larver som lever dybt inde i træ, og hun kan med stor præcision bore sin egen læggebrod ind til disse larver og lægge sine æg på dem. Snyltehvepselarverne lever så af de træboende larver og slår dem langsomt ihjel.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til de andre årevingede.