Ting af træskiver

Træugle

Træuglerne er ganske enkelt skiver af træ i forskellig størrelse, som limes sammen. Sådanne skiver har det ganske vist med at flække, men sandsynligheden herfor kan reduceres, hvis man koger skiverne i en blanding af lige dele vand og sukker, hvorefter de tørres langsomt. Næbbet er et "lagkagestykke" af en skive, som simpelthen klippes over med en kraftig grensaks. Pupillerne kan males på øjenskiverne, eller man kan bruge en malet, overklippet træperle, som limes på.

Til højre ses uglen i større format. Her er den sat øverst på en pæl, og øjnene er malet med selvlysende maling.

Gris af træskiver
Man kan lave mange søde ting simple rå træskiver, men man skal være opmærksom på, at sådanne skiver let flækker, når de tørrer.
Sandsynligheden herfor reduceres dog, hvis man koger skiverne i en blanding af lige dele vand og sukker, hvorefter de tørres langsomt.

Denne gris er blot lavet af tre sammenlimede skiver af forskellig størrelse.
I tryneskiven er boret to huller, som dog også bare kan males. Hovedskivens øjne er en overskåret træperle, og ørerne er to lædertrekanter, som har fået et par hæfteklammer langs bagsidens midte, og som er påhæftet hovedet med et par tegnestifter.
Kropsskiven har fået en hale af en læderstrimmel påsat med en tegnestift.

Træmus

Til træmusen bruges:
Tørre træskiver, gerne af gran, som saves midt igennem.
Træperler. Til hjulene hele træperler, til øjnene én overklippet træperle.
Grilspyd af træ, lim, snor, små øskener, spritfarve, tegnestifter og små læderrester.

Af læderet klippes ører og hale.

Ører og hale sættes på med tegnestifter. Øjnene limes på, og pupiller males med spritfarve. En øsken skrues i under snuden og en snor bindes i. To gange to øskener sættes under maven til hjul. Grillpindene klippes til, sættes gennem øskenerne og pålimes kugler i hver ende. Det var det hele. Og musen ruller fint.
Sekshjulet mariehøne
Man kan lave mange søde ting simple rå træskiver, men man skal være opmærksom på, at sådanne skiver let flækker, når de tørrer.
Sandsynligheden herfor reduceres dog meget, hvis man koger skiverne i en blanding af lige dele vand og sukker, hvorefter de tørres langsomt.
Denne mariehøne er blot en malet granskive, som er blevet dekoreret med fastlimede halve træperler på oversiden som pletter og øjne. I bunden er skruet 6 små øskner, og igennem dem er ført grillspid af træ, som har fået klæbet træperler i begge ender. På disse perler kører mariehønen; og den vælter nødigt.
Drageøjne
Hvad er forskellen på en nedfalden gren i skovbunden og en drage?
Svaret er fantasi og øjne.
Fantasien har børnene. Øjnene kan man selv have med i lommen. Se blot, hvilken forskel et par øjne gør.

Øjnene laves af to træskiver, en stor trækugle, lim, fire små øskner, et stykke elastik og eventuelt en snoreholder.

Træperlen flækkes, males sort og limes på træskiverne som pupiller. Øsknerne skrues i foroven og forneden på bagsiden af hver træskive og elastikken føres igennem. Med en snoreholder - eller hvad nu sådan en dims hedder - kan øjnene sættes på selv store stammer.

 

Det er i det hele taget næsten magisk hvor levende grene kan blive, blot de forsynes med øjne.

Træspor

Skal man lave spor i skoven, som skal følges for at finde et mål, kan man fint male sporene på træskiver, som lægges i skovbunden. Så kan man nemt og hurtigt ændre banen.

Til venstre ligger spor af hund, rådyr og fugl.

 

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til træting