|
||||
Før man går i gang med at
lave hyldeperler, skal man tænke på, at hyldetræet er et helligt træ, som
er beboet af hyldemor, og man skal altid spørge hende, før man
klipper i hylden. |
Afklip en fingertyk, glat hyldegren. |
Hyldegrenen afbarkes med en kartoffelskræller. Dette er meget, meget nemt! |
Så klippes grenen i passende perlestykker med en grensaks. Hvis grenen flækker, må man vælge en, der er lidt tykkere. |
||||||
|
Hyldefløjte | ||
Afskær et stykke af en ung hyldegren. Ca. 10 cm langt. | Skræl det med kniv, kartoffelskræller - eller bare med neglene. | Hiv hyldemarven ud fra den ene ende med en hæklenål eller lignende. Der skal ikke være hul helt igennem. |
Skær et fløjtehul med en kniv. Lige ned i pusteenden, og skråt ud mod den fjerne ende. | Find nu en kvist fra et andet træ, som passer ind i den ende af fløjten, man puster i. | Dette kviststykke, på ca. 1 cm flækkes så og sættes i fløjten. Man skal kunne puste ind over dette stykke. |
Og så skulle fløjten gerne give lyd, når man puster i den :-) |
|
|||
Når hylden blomstrer
omkring sankthans, er det tid at lave friturestegte hyldeblomster. |
|||
Man kan også lave hyldeblomstdrik efter opskriften: 20-30 blomsterskærme Citronerne skæres i
skiver og kommes i en beholder sammen med hyldeblomsterne, som har fået
fjernet de groveste stilke. Herefter gives vand, syre og sukker et
opkog, så sukkeret opløses, og blandingen hældes over blomsterne. |
|||
|
Pusterør | |
Klip et friskt, lige stykke hyldegren på knap 15 cm. af en hyldebusk. | Grenstykket kan let afbarkes, så det bliver glat og fint. |
Derefter skubbes marven ud af grenstykket med en skruetrækker, en strikkepind eller lignende. | Nu er pusterøret færdigt. Ammunitionen kan udmærket være umodne hyldebær. Man putter bærrene i munden og puster dem ud gennem røret. |