Brug af hyld

Hyldeperler

Før man går i gang med at lave hyldeperler, skal man tænke på, at hyldetræet er et helligt træ, som er beboet af hyldemor,  og man skal altid spørge hende, før man klipper i hylden.
3 gange skal man sige: Hyldemor, hyldemor, må jeg ta' af din skov? Så må du få af min i morgen. Derefter kan man roligt klippe en gren af.

Afklip en fingertyk, glat hyldegren.

Hyldegrenen afbarkes med en kartoffelskræller. Dette er meget, meget nemt!

Så klippes grenen i passende perlestykker med en grensaks. Hvis grenen flækker, må man vælge en, der er lidt tykkere.

Nu sættes perlerne på snor. Man kan trykke marven ud med et søm, men man kan også vælge blot at stikke en nål gennem den bløde hyldemarv.

Perlekransen kan nemt gøres mere personlig, hvis man skriver navn på perlerne med en spritfarve.

Man kan også lave en lille slange. Her er blandet med træperler.
Hyldefløjte
Afskær et stykke af en ung hyldegren. Ca. 10 cm langt. Skræl det med kniv, kartoffelskræller - eller bare med neglene. Hiv hyldemarven ud fra den ene ende med en hæklenål eller lignende. Der skal ikke være hul helt igennem.
Skær et fløjtehul med en kniv. Lige ned i pusteenden, og skråt ud mod den fjerne ende. Find nu en kvist fra et andet træ, som passer ind i den ende af fløjten, man puster i. Dette kviststykke, på ca. 1 cm flækkes så og sættes i fløjten. Man skal kunne puste ind over dette stykke.

Og så skulle fløjten gerne give lyd, når man puster i den :-)

Friturestegte hyldeblomster

Når hylden blomstrer omkring sankthans, er det tid at lave friturestegte hyldeblomster.
Pluk en masse hyldeskærme med stilk. Skærmene dyppes i beignetdej bestående af mel, æg og mælk rørt sammen til pandekagedejskonsistens, og tilsat en smule salt og olie. Herefter steges de i varm olie til de er gyldne. Skærmene drysses med flormelis og blomsterne indtages uden stilke.
På Vestre Hus steger vi skærmene udendørs på finsk komfur.

Hyldeblomstdrik

Man kan også lave hyldeblomstdrik efter opskriften:

20-30 blomsterskærme
2 citroner
1½ liter vand
20 gram vin- eller citronsyre
½ kilo sukker

Citronerne skæres i skiver og kommes i en beholder sammen med hyldeblomsterne, som har fået fjernet de groveste stilke. Herefter gives vand, syre og sukker et opkog, så sukkeret opløses, og blandingen hældes over blomsterne.
Det hele trækker nu et par dage i køleskab, hvorefter saften filtreres fra. Den skal fortyndes en del, før den drikkes.

 

Pusterør
Klip et friskt, lige stykke hyldegren på knap 15 cm.  af en hyldebusk. Grenstykket kan let afbarkes, så det bliver glat og fint.
Derefter skubbes marven ud af grenstykket med en skruetrækker, en strikkepind eller lignende. Nu er pusterøret færdigt. Ammunitionen kan udmærket være umodne hyldebær. Man putter bærrene i munden og puster dem ud gennem røret.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til ideer Tilbage til treting Tilbage til mad Tilbage til legetøj