Kryddersnapse

Aprils snapseurt er skovmærke - også kaldet bukkar (Asperula odorata).

Skovmærken spirer frem sammen med anemonerne, men den har bladene siddende i kranse over hinanden - og den er meget aromatisk.

Bladene sættes på Brøndum og trækker kun 1 døgn.
Så filtreres og fortyndes den vårgrønne drik, som kan - og bør - drikkes med det samme.

Man kan også flette kranse af de velduftende planter.

Majs snaps er en likør - for maj er sød og mild -og urten er bøg (Fagus sylvatica).

Nyudsprungne bøgeblade sættes på Brøndumsnaps og trækker i 14 dage. Det er meget vigtigt, at bladene er helt dækkede, ellers bliver drikken ikke fint vårgrøn!
Herefter filtreres snapsen og tilsættes 350 g. sukker opløst i 1/4 l kogende vand pr. ½ liter. Til sidst tilsættes et skvæt cognac eller whisky.
Bør drikkes straks. Den bevarer sin smag, men bliver brun ved lagring.

Junis snapseurt er røllike (Achillea millefolium).

Achillea millefolium, Achilles hellige urt, hvormed han helede sine soldaters sår under den trojanske krig, har alle dage været værdsat som lægeurt.

Pluk skærmene og lad dem tørre et par dage, hvorefter de trækker i Brøndum 4-5 dage. Så filtreres væsken og lagres så længe som muligt. Den drikkes stærkt fortyndet.

 

Overdreven indtagelse af perikon kan forårsage overfølsomhed for lys. Men så skal der megen snaps til!

Julis snapseurt er Prikbladet Perikon (Hypericum perforatum).

Prøv at nulre en af de gule blomsterknopper mellem fingrene. Fingerspidserne bliver helt rødviolette. Før i tiden mente man, at denne plante var spiret frem af Jesu blod, og at den kunne kurere næsten alle lidelser. Derfor har smådjævle da også prøvet at dræbe planten med deres spidse nåle. Man kan endnu se hullerne i bladene, hvis man holder planten op mod lyset.

Perikon er god til snaps. Blomster- og blomsterknopper sættes på Brøndumsnaps og trækker i 3-4 dage, hvorefter væsken filtreres og fortyndes kraftigt med ren snaps. Den bliver flot rød og ganske velsmagende.

Augusts snapseurt er regnfang (Tanacetum vulgare).

Det er en af vores bitreste urter. Velduftende, køn og hårdfør.

Snaps fremstilles ved at lægge blomsterne i Brøndum et par dage, hvorefter snapsen fortyndes meget!

Planten indeholder giften "thujon", som er blevet brugt mod orm - og som abortfremkaldende middel.

Septembers snapseurt er tørst (Frangula alnus).

Ravnsholt Skovs sure tørvejord danner grobund for mange tørstebuske. De sorte bær plukkes og trækker på snaps ca. 14 dage.

Ekstrakten er sortblå selv om den fortyndes meget; men da farven skyldes antocyanin, hvis farve er Ph-afhængig, bliver farven smukt saftevandsrød, hvis man tilsætter nogle dråber citronsaft.

Tørst er i øvrigt en medicinplante, og bærrene bør ikke bruges til andet end snaps. Den lagrede bark bruges som afføringsmiddel.

Oktobers snapseurt er rønnebær (Sorbus aucuparia)

Rønnebærrene må gerne have fået frost - det gør dem mindre bitre - men hvis det ikke har været nattefrost kan det klares ved at lægge dem et par dage i fryseren.

Bærrene dækkes med snaps og trækker 14 dage. Ekstrakten fortyndes meget og farven bliver lys.

Novembers snapseurt er slåen (Prunus spinosa).

Slåenfrugter er små sure og beske, men når de har fået frost bliver de sødere - og de giver en pragtfuld kryddersnaps. Hvis naturen er karrig med at yde nattefrost, kan et par dage i fryseren klare sagen.

Frugterne skal udtrækkes på snaps et par måneder, hvorefter essensen fortyndes meget.

 

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer Tilbage til mad