Bjergfolket i Ravnsholt Skov

 

 
Lige der hvor bålhytten nu står på Mørkebakke lå engang en høj, i hvilken der boede bjergfolk. Bjergfolkene er beslægtet med elverfolk, men de er rigere, og de er meget glade for guld og ædle stene!
En nat for mange år siden kom Hans Hvide ridende gennem skoven. Han havde været på Bregnerød Kro og havde hygget sig med de andre gårdmandssønner, og nu var han på vej hjem til gården Hvidesten, som ligger lige ved Lillerød Kirke.
Skoven var mørk og stille, men pludselig kunne han høre glade stemmer og musik, og han kunne se et klart lys mellem træerne. Normalt ville han være blevet bange, men han havde drukket en del øl, så han følte sig vældigt modig, og derfor red han blot nysgerrigt tættere på.
Så så han, at hele højen stod på gloende pæle. Der var bryllupsfest hos bjergfolket, og omkring højen dansede de smukkeste unge kvinder i meget tynde kjoler. Pludselig fik en af kvinderne øje på Hans. Hun skænkede vin i et guldbæger, og kom hen til ham med det. Hans tog imod bægret, men i stedet for at drikke af det kylede han vinen ud af bægret bag om hesten - og så sporede han hesten og red mod byen, så hurtigt hesten kunne bære ham.
Bjergfolkene forfulgte ham straks, og da de nærmest svæver over jorden, var de flere gange ganske tæt på at få fat i ham. Men hver gang de troede de havde ham, udstødte de nogle rædsomme frydesskrig, og det gjorde hesten rædselsslagen og gav den nye kræfter.
Da de nåede frem til kirkemuren omkring kirkegården ved Lillerød Kirke, var hesten imidlertid helt udmattet, men da tog Hans guldbægret og kylede det ind på kirkegården, for på indviet jord kan de underjordiske ikke komme.

Da vendte bjergfolkene slukørede næsen hjemad. Men da Hans ikke turde bringe guldbægret ud på den anden side af kirkemuren, gav han i stedet bægret til kirken, hvor det derefter blev brugt som en fornem alterkalk.
Måske er det i brug endnu?

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Tilbage til eventyr