Landevejsrøveren i Ravnsholt Skov

 

 
I bøgeskoven lige nord for Vestre Hus findes et område, hvor man tydeligt kan se, at jorden engang er blevet gravet af og gennemrodet. Det er landevejsrøverens hul. - Og her er historien:
I gamle dage var det almindeligt at velhavende brudepar med følge red op ad Borgmesterstien, når de efter vielsen i Lillerød Kirke skulle holde fest på Bregnerød Kro.
Og så kunne det hænde, at en landevejsrøver lå i skjul mellem træerne i den tætte granskov for pludselig at springe frem og true sig til en hatfuld kostbarheder, før han atter forsvandt mellem de tætte graner.
På netop denne måde skaffede Karl Brændehugger sig en hatfuld gyldne smykker en søndag formiddag i år 1802.
Han var ellers ansat på en gård i Lynge, og da han ikke vovede straks at bringe tyvekosterne tilbage til gården, skyndte han sig at grave hatten med kostbarhederne ned i skovbunden mellem bøgetræerne, da han var på vej hjem efter forbrydelsen. Han brugte sin kniv til at grave med, og han efterlod en lille top af jord over skatten, så han kunne finde stedet igen, når han kom tilbage.
Først ugen efter fik han mulighed for at vende tilbage for at grave skatten op, men da opdagede han til sin forfærdelse, at muldvarpe i mellemtiden havde gennemgravet skovbunden. Overalt lå der små jordtuer, der ikke var til at skelne fra den han selv med omhu havde anbragt over sit bytte.
Nu var det ikke andet for, end at Karl måtte begynde at grave. Og han gennemgravede jorden i ugevis, så den til sidst lignede det månelandskab, man kan se i dag.Om han fandt skatten? Næææ, det gjorde han ikke. Men han fandt den gamle hat, som skatten havde været anbragt i. - I den havde en muldvarpemor anbragt sine små nøgne unger, men hun havde naturligvis først tømt hatten for dens indhold af hårde og skarpe smykker og ædelstene.
Dem havde hun slæbt ned i en af sine dybeste gange, hvor hun sjældent kom og hvor de derfor ikke var i vejen. Og der ligger de fleste nok endnu.

Men tidligt om foråret, når mus og muldvarpe har gennemrodet jorden, kan man tit finde perler og andre kostbarheder i skovbunden, hvor landevejsrøveren begravede sin skat. På Vestre Hus har jeg en hel kiste med den slags kostbarheder, og jeg tager gerne børn med ud at lede.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Tilbage til eventyr