Hultræet i Ravnsholt Skov

 

 

Mellem Mørkebakke og Bregnerød Skovvej står et gammelt hultræ. Sådanne træer var hellige i gamle dage. Man troede, at man blev genfødt, og dermed fik en ny chance, hvis man kravlede igennem hullet på sådan et træ. På den måde kunne man blive fri for sygdomme, som man havde pådraget sig. Bagefter ofrede man gerne et stykke tøj til træet, så de bedste hultræer var oftest behængt med masser af klude.

Hultræet på Mørkebakke har også været brugt på denne måde. Det sluttede dog brat, da en rig gårdmand fra Lillerød i slutningen af 1700 tallet ville kravle igennem hullet for at slippe for en slem tandpine, men måtte erkende at hullet var for smalt. Han var for tyk til at passere.

Han erklærede da, at hultræer var ukristelig overtro, og ingen turde derefter kravle igennem hullet.

Men folk blev jo stadigt syge, og læger var der ikke mange af, så man havde brug for hultræet. Så fandt man på råd. Løsningen blev, at hvis man ville af med en sygdom, så fandt man en fin kogle i granskoven i nærheden. Derefter overførte man sygdommen til koglen, hvorefter den blev kastet igennem hullet. Sygdommen skulle forsvinde på den måde.

Det bruges stadig. Se bare, hvor mange kogler der ligger ved hultræet.

I 2016 blev mange af de gamle træer på Mørkebakken fældet, for de var hule og truede med at vælte ned over mange skovgæster. Men bemærk hvor nænsomt, det er gjort. Hultræet - og mange andre gamle stammer - er bevaret.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Tilbage til eventyr