Eventyr om skovens planter og svampe

Fortryllet skov.
Jomfrukapsel.

Nogle steder i Ravnsholt Skov kan man finde puder af små planter, som tydeligvis engang har været kæmpe store træer. Det er fortryllet skov.

Engang boede der to hekse i skoven, men de blev uvenner og begyndte at kaste trylleformularer efter hinanden.

På et tidspunkt fandt begge hekse imidlertid en meget kraftig formindskelsesformular, som de smed efter hinanden, men så blev fortryllelsen alt for kraftig, så begge hekse og hele skoven blev tryllet lille bitte. - Hvis man sniger sig hen til sådan en tue af fortryllet skov, og kikker ned mellem planterne, kan man undertiden få et glimt af heksenes høje hatte, før de når at gemme sig.

DE FORTRYLLEDE HEKSEÆG.

I skoven levede engang en meget fattig kone og hendes lille datter. Konen og datteren var så fattige, at de kun fik skvalderkål at spise. Om sommeren spiste de de grønne blade, og om vinteren spiste de rødderne. Kun én gang om året fik de noget andet at spise, nemlig pandekager. Det var på den lille piges fødselsdag, og hun glædede sig til den dag hele året.
Æggene til pandekagerne fik konen ved at spare sammen af de penge, hun fik for at sælge skvalderkål i byen. Men et år ville folk ikke længere købe hendes skvalderkål, så konen kunne ikke købe æg, og da datterens fødselsdag nærmede sig, vidste hun ikke sine levende råd.

I skoven boede også en heks. Hun var normalt ikke særlig sød, men da hun så den fattige kone gå rundt i skoven og vride sine hænder, besluttede hun sig nu alligevel for at hjælpe hende. Og da heksen jo var en heks lod hun simpelthen de fineste hønseæg vokse direkte op af jorden, så konen bare kunne bukke sig for at plukke dem.
Det år fik den lille pige den mest vidunderlige fødselsdag med stakkevis af pandekager, og både mor og datter var meget glade.
Men lykke, der kommer så let, holder sjældent ved.

For nu blev den fattige kone grådig. De æg måtte jo være mange penge værd, så hun satte hegn omkring hele skoven, fik sin lille datter til at samle æg fra morgen til aften, og lavede en aftale med Dansk Supermarked, så æggene kunne sælges videre i både Netto og Føtex.
Nu kunne hun blive rigtigt rig og købe sig en stor bil.

Men da heksen opdagede, at konen havde sat hegn om skoven blev hun vred og fortryllede æggene, så der groede grimme, ildelugtende svampe op af dem alle sammen.
De kunder, der havde købt de fortryllede æg blev nu meget, meget vrede på konen. Og de krævede erstatning, så konen måtte sælge den nye bil og plukke skvalderkål igen.

Alt var altså nu tilbage ved det gamle, bortset fra at hekseæggene stadig gror i skoven. Hvis du kikker dig grundigt om, kan du måske finde nogle?

DE TRE SMÅ SKOVSØSTRE

I skoven bor tre små skovalfer. De blev født af det samme saftige, søde skovjordbær, så de er søstre, og de kender hverken til sult eller tørst. Men kærlighed, det ved de hvad er.
En dag da skovalferne legede i skovbunden kom en skoleklasse forbi, og alferne kunne høre børnene klage sig.
Åh, vi er så tørstige, sagde børnene. Kan vi ikke gå tilbage og få noget at drikke?
Men børnenes lærere var uden nåde. Nej, sagde de. Vi er lige gået hjemmefra. I må vente, til vi når frem før I kan få noget at drikke.
Skovalferne blev meget triste over at høre dette. Hvor måtte det være forfærdeligt for børnene! Skovalferne satte sig ned i skovbunden og holdt om hinanden og græd - og hvor deres tårer faldt, groede de fineste små planter frem.

Deres blade var formet som små grønne hjerter, og hvis man spiser dem, forsvinder straks al tørst.
Det er skovalfernes gave til alle tørstige børn på tur i skoven.
FRIHED.
Det er frygtelig kedeligt at være barn af en kurvblomst. - Ufattelig kedeligt, hvis man ikke har prøvet det. Barnekamrene ligger så tæt, at man har søskende på alle sider. Man kan dårligt vende sig. Intet kan man have i fred, og intet kan man foretage sig for sig selv. Livet består af masen og puffen fra morgen til aften. Man kan få så vild en trang til frihed, at det giver én lange grå hår på hovedet. Og en dag det blæser, får man så alverdens frihed.

(Mere om frøenes frihedstrang kan læses her.)

DET ER IKKE NEMT AT LÆRE AT SY.

Der var engang en ung, smuk, sød, dygtig og flittig prinsesse, som havde to onde storesøstre.
De onde storesøstre var dovne, så de fik den lille prinsesse til at lave alt deres arbejde. Hun skulle også sy deres kjoler, og kjolerne skulle være helt fantastiske, så det var et stort arbejde.

En dag blev alle prinsesserne inviteret til bal på slottet, men kun storesøstrene med de flotte kjoler havde lyst til at gå til bal.
Da den unge prins nu fik øje på de onde søstre, blev han straks så betaget af deres smukke kjoler, at han simpelthen måtte møde den, der havde syet dem. Og da han så den unge prinsesse, blev han straks forelsket i hende og ville giftes med hende med det samme og leve lykkeligt.
Men nu kunne de to onde storesøstre godt se, at det havde været bedre, hvis de selv havde lært at sy, så de begyndte straks at øve sig. Og da alt stoffet i huset hurtigt blev brugt op, gik de i gang med at sy i skovens blade.

Og det gør de endnu. Prøv selv at kikke på bøgebladene i skovbunden. De er fyldt med små huller efter søstrenes nålestik. Men særligt dygtige er de nu aldrig blevet.

Soldaterne i mosen

I gamle dage var der krig hist og her og alle vegne. Kolonner af soldater blev beordret hid og did af deres befalingsmænd. De marcherede gennem skove og tætte krat, og med deres gevær over skulderen blev de sendt over grøfter og igennem sumpe og moser, hvor man kun kunne se geværspidserne med de skarpe bajonetter rage op over sumpplanterne, når de stred sig frem. - Men soldaterne gik kun nødigt igennem moserne. Det var farligt. Alle soldater vidste, at hele delinger var forsvundet på vejen gennem en mose, og hvem vidste, hvad der var sket med dem?
Det ved jeg! For i mosen bor sumpnisser, og sumpnisser er små og bløde, og de har evnen til at gøre alt blødt omkring sig. Det er derfor jorden er så blød ude i mosen. Og sumpnisser kan ikke lide krig og larm. Så hvis sumpnisserne opdager soldater med tunge hårde støvler i deres mose, så gør de først soldaternes våben bløde og ufarlige og sætter dem fast i jorden. Så gør de soldaterne små og bløde, så de må kravle derfra som små bløde larver.
De forvandlede våben kan man se endnu mange steder, og en forvandlet soldaterlarve kan man også være heldig at støde på.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Videre til eventyrlige steder