Plettet Arum (Dansk Ingefær)

Plettet Arum  (Arum maculatum)
 
     
  Plettet arum er en fantastisk plante, som findes hist og her i næringsrig fugtig skovjord. Når den hedder "plettet", er det fordi bladene undertiden har mørke pletter. Det har de dog ikke altid.
Vi har også en anden art arum, der kaldes Dansk arum eller Dansk ingefær, men den forekommer ikke i Nordsjælland, hvor disse billeder er taget. Begge planter er ret giftige.
Den har intet med ingefær at gøre, men roden skulle lugte ingefæragtigt.
 
     
Selve blomsterstanden sidder gemt inde under hysterbladet, som jeg her har skåret op. Nederst hunblomster, der modnes først. Ovenover hanblomster, hvor man kan se de lukkede laksefarvede støvknapper - og ovenfor igen sidder spærretråde, der spærrer bestøverne inde. - Den bordeaux-farvede slikkepind helt øverst lugter grimt og genererer varme. Det tiltrækker små sommerfuglemyg, der elsker lugten. De yngler bl.a. i rådne vandlåse og kompostbeholdere.
     
  Som det ses kan en arum fange rigtigt mange sommerfuglemyg. De forventes først at bestøve hunblomsterne, hvorefter hanblomsterne åbner sig og kaster støv ned på fangerne. Derefter visner spærretrådene, samtidig med at de ellers meget glatte vægge bliver ru. Så kan myggene kravle op og derefter flyve ud i verden og bestøve nye arumblomster. - Ret vildt!
Mange af de små sommerfuglemyg bliver nu mast ihjel i bunden af blomsterstanden, men det generer ikke planten.
 
     
Her ses blomsterstanden som vissen - og de modnende frugter. De er giftige for pattedyr, men ikke for fugle. Fuglene spreder så frøene med deres klatter, men de er nu ikke ret vilde med frugterne. Det er stenfrugter, ikke bær, da kernerne er meget hårde.
Hylsterbladet kan også være mørkt, men de fleste er bleggrønne.  
Planten her er lavet af farvet læder. Se her, hvordan man gør.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til frøplanter