Læderplanter
Materialer: læderrester, saks, maling, blomsterpinde, naturgrene, lim, tynd ståltråd.

Læder har den vidunderlige egenskab, at det kan strækkes og bøjes, hvis det bliver fugtigt - og når det så tørrer igen, bliver det stift og bevarer formen.
Det betyder, at man bl.a kan bruge læder til at lave vellignende modeller af planter.
Her har jeg klippet nogle kronblade, som ligner hunderosens kronblade. De er forsynet med en lille fod, og har fået to små huller i foden. De er klippet med en hultang. - så dypper jeg bladene hurtigt i vand, hvorefter jeg bukker foden og bøjer bladene i form ved at hive i dem. Så lægges de til tørre.
Støvblade laves som ruller med hakker, som dyppes i maling.
 
En tynd ståltråd føres gennem hullerne i bunden af kronbladene og bladene samles omkring en rulle støvblade. Anret kronbladene pænt og stram ståltråden om bladene.
Rosenblomsterne kan nu sættes på dekorative grene med ståltråden, så man får dekorative, holdbare blomsterdekorationer ud af det.
De røde roser herunder er farvet med akrylmaling, som masseres ind i læderet. Det gør læderet fugtigt, så det kan formgives. Det behøves således ikke gøres yderligere vådt.
Disse blomster er bare dekorative, men man kan sagtens lave meget naturtro plantemodeller, som kan bruges til formidling af bestøvningsbiologi, med samme teknik.
Her er det en plettet arum, lavet af farvet læder, blomsterpinde og træperler.
Her er det en skovhullæbe, som har en meget spændende bestøvningsbiologi - og en valmue og en flueblomst.
 
Mælkebøtten ndenfor er en kurvblomst. Det betyder, at det vi ser som en enkelt blomst for enden af en stilk, i virkeligheden er en samling af mange bitte små simple blomster i en "kurv".
Det specielle ved mælkebøtten er, at blomsterne ikke behøver pollen for at danne frø. De er partenogenetiske. Kronblade og pollen har derfor ingen funktion længere. Med tiden vil de forsvinde.

Mange kulturplanter, som de forædlede roser, er fremavlet, så støvbladene udvikler sig til kronblade i stedet. Mange er derfor sterile og insekterne kan ikke finde føde i dem.
Skærmplanter har samlet mange små blomster i en skærm. Skærmen er let at lande på og at trave rundt på, og skærmplanter bestøves af mange forskellige insekter.
 
Her er de små blomster klippet af læder og sat fast på stængelen med tynd ståltråd og len lille perle.
     
  Læderet kan indfarves med mange forskellige farvetyper. Her er brugt en blanding af sort plakatfarve og rød akrylfarve for at efterligne den flotte lilje.
Det er den ægte blomst til højre.
 
     
  Bestøvning af læderblomster.
Her er det en blå anemone og en stedmoderblomst. Begge dele er limet sammen med limpistol.
 
Stilken på orkidéen her er lavet af en gren beklædt med filt. Se her, hvordan det gøres.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden ihjerner.gif (1431 bytes) Tilbage til idéer
Tilbage til læderting