Blærerod (Utricularia vulgaris og Utricularia australis)

Blærerod er en kødædende plante, som hører til maskeblomstordenen og blærerodfamilien.

Slank blærerod-Utricularia australis, med flad læbe. Alm. blærerod-Utricularia vulgaris, med kølformet læbe. Frøen er ikke i fare. Den er for stor.
Allerød ligger i et dødislandskab med masser af dødishuller. Det er mindre søer med lerbund, som blev dannet efter sidste istid, og som er næringsfattige, fordi de kun tilføres regnvand. I en del af disse vandhuller gror der blærerod. 
Den plante fanger små bitte vanddyr, såsom vandlopper og dafnier, i de blæreformede afsnit af bladene, som kan ses på billedet nedenfor.
 Den gule blomst skydes op over vandoverfladen, så den kan bestøves af insekter.

Her kan man se, at nogle små muslingekrebs er fanget i blæren.
 

 

Blæren er en delikat fælde.
I blæren er der undertryk, og den er forsynet med en låge, som smækker ind i blæren, hvis nogle små hår på ydersiden berøres. Når lågen smækker ind suges det lille dyr, som har berørt hårene, med ind i blæren, hvor det dør og opløses.

 
     
  Rejse i blærerodens rige.  
     


Det er til gengæld ikke farligt for insekter at stikke snabelen i blærerodens blomster. Blomsterne skal jo bestøves, for at kunne danne frø, så her må planten være venlig overfor smådyrene. Det kræver dog en del kræfter for den lille svirreflue at mase sig ind mellem blomstens læber.
 

Om efteråret danner planterne en masse små grene i skudspidserne, som danner helt tætte knopper (hibernarier). Disse skudknopper synker til bunds, mens resten af planten dør.
Næste forår ser de sådan ud. De stiger atter op til overfladen og danner nye planter.
Blæreknopperne kan i tidlige forår godt gå i gang med fotosyntesen inden isen er smeltet, så smelter de huller i isen, da stofskiftet skaber varme.
De ser underlige ud i det tidlige forår. Den nedenfor er begyndt at gro.
 
Nedenfor ses den i blomst, med and.
Andre kødædere.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til frøplanter