Hindbær og brombær

Både de forskellige arter af brombær og korbær og hindbær tilhører slægten Rubus.
Brombær danner normalt frugter uden bestøvning. Frugtdannelsen kræver godt nok pollen fra en anden plante, men pollenet befrugter ikke ægcellerne, det sætter blot frugtdannelsen i gang.
Når der således ikke sker udveksling af arvemateriale mellem planterne, og hver plante blot skaber kopier af sig selv (kloner), dannes hurtigt forskellige småarter af forskelligt udseende. De fleste kan kun bestemmes af specialister
Hindbær - Rubus idaeus - har hvidfiltede bladundersider. Almindelig brombær - Rubus plicatus - har glatte bladundersider..
Fliget brombær (Rubus laciniatuser) en let kendelig brombærart.
 
Brombærblomster er normalt mere eller mindre rosa. Og man er ikke i tvivl om, at de tilhører rosenfamilien.
Frugten er den type, der kaldes flerfoldssamfrugt. Den består af mange, sammenvoksede stenfrugter på en hvælvet blomsterbund. På blomsten ovenfor til venstre ses de mange grifler, som fanger støvkornene, og som leder ned til hver sit frugtblad. Udenom ses de visne støvblade.
Ovenfor er det hindbær, som har samme blomster og frugttype som brombær. Begge arter gror i skovlysninger og dukker ofte op i rigt mål et par år efter en skovrydning. Begge arter forsvarer sig mod at blive ædt med rigelige mængder af barktorne.
Korbær - Rubus caesius - har blåduggede frugter og smager ikke så godt som brombær.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til buske Næste busk