Orkideer (Gøgeurter) i Allerød

Orkidéer er nogen meget specialiserede, højtudviklede planter. Det er ikke fordi det vrimler med orkidéer i Allerød, men vi kan håbe på, at der kommer flere og flere arter, for hvis man kæler for miljøet og skaber flere stabile økosystemer, så trives orkideerne. De kommer nemlig først op af jorden flere år efter at deres frø er spiret.

Skov-hullæbe (Epipactis helleborine)
Danske orkidéer er fredede og de fleste arter er sjældne; men Skovhullæben er meget almindelig mange steder i Allerød, hvor den blomstrer langs skovvejene i juli-august.

Orkidéerne har en ejendommelig bestøvningsform, og med en negl kan man lege bestøver. - Før neglen ind øverst i én af de nyligt åbnede blomster, så klæber pollenkøllerne fast til neglespidsen.
Skovhullæben producerer en del nektar, som indeholder et bedøvende stof. Dette stof gør bestøverne sløve, så de ikke flyver for langt væk, men bliver mellem orkideerne.
En bestøver (bi eller hveps) der stikker hovedet i blomsten for at drikke nektar, får støvkøllerne klæbet smukt i panden, og vil derefter - forhåbentlig - aflevere dem i støvfanget på en anden Skov-hullæbe.


Orkidéfrø er meget, meget små. De indeholder stort set ingen oplagsnæring, og den nye fremspirende plante kan kun klare sig, hvis den fra starten opnår at slå sig sammen med en egnet svamp.
Derfor stiller orkidéer så specielle krav til deres voksesteder, og derfor tager det lang tid, før orkidéerne dukker op, selv om man har etableret egnede voksesteder. Der går simpelthen år fra planten spirer, til den ses over jorden.


Vi kender godt orkidéfrø fra husholdningen. Vanillekorn er orkidéfrø.

Sumphullæbe (Epipactis palustris) er en ret stor gøgeurt, som er knyttet til kalkrige enge.

 
Majgøgeurt (Dactylorhiza majalis)

Majgøgeurt er en engplante. Den har bredt sig rigtigt klædeligt på de næringsrige enge på østsiden af Børstingerød Mose.
Skovgøgelilje (Platanthera chlorantha)
Denne smukke hvide gøgeurt er de sidste år dukket op både ved Allerød Sø og i Børstingerød Mose. Skovgøgeliljen har et langt kronrør, som fyldes med nektar og som tømmes af natsommerfugle.
Skovgøgeurt (Dactylorhiza fuchsii)  
Denne gøgeurt dukkede op ved Allerød sø i 2009. Lad os håbe, at der kommer flere.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til frøplanter