Skovmærke, bukkar

Bukkar eller skovmærke (Galium odoratum) er en af de urter, der kommer tidligst frem. Den kan normalt findes allerede i marts, og i gamle dage blev fattigfolks børn sendt i skoven for at flette grønne kranse så tidligt som muligt. Også selv om de så måtte skrabe sneen til side først. Planten dufter dejligt af forår (kumarin) mens den tørrer. Den kan også bruges til snaps.
Planten tilhører de kransbladede, og i maj/juni blomstrer den med et væld af lette, hvide blomster.
Oprindeligt hed planten "bogarve", hvilket vil sige "den lille plante under bøg". Det er senere blevet forkortet til bukkar. Det er dette navn, der har været brugt på Sjælland.

   
  Skovmærke hører til de kransbladede planter, også kaldet krap-familien. De har små blomster og bladene anbragt på en meget karakteristisk måde. En anden almindelig skovplante af samme familie, som blomstrer senere, er burresnerre.  

Burresnerre (Galium aparine)

Burresnerre er meget almindelig langs skovveje og i haver. Planten har små bitte blomster og blade i kranse, og alle plantens dele er besat med modhager, så den hænger fast i alt. Børnene kalder den klisterplante, og et gammelt navn er "bejler". Årsagen til navnet er formodentlig, at planten ikke er til at ryste af sig. Men en sødere fortolkning går på, at planten kan anvendes konstruktivt af forelskede drenge. Først kan de nemlig lave en krans af planten, som de kan give til den udvalgte pige - og bagefter kan de hjælpe hende med at få præstelusene ud af håret. Den giver gode muligheder for nusseri. - Præstelus er det folkelige navn for plantens meget klæbende frugter.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til planter