Fuglekirsebær

I Ravnsholt Skov er der plantet fuglekirsebær mellem bøgene nord for Mørkebakkevej. Fuglekirsebær kan blive 20 meter høje, og de kan godt holde trit med bøgene.
Veddet er mørkt og værdifuldt, og kirsebærrene giver mad til mange dyr. Solsorte, drosler, ræve og skovskader æder de modne bær, og kernebidere, egern og mus æder kernerne inde i stenene.

Fuglekirsebærrene blomstrer med en sky af hvide blomster omkring 1. maj, og de sætter masser af frugt. De fleste bær bliver sorte, når de er modne. De er små, men smager herligt.
 

Herunder ses en samling kirsebærsten, som er åbnet af mus, som har ædt kernerne.
Kernerne indeholder ellers giftstoffet cyanid (blåsyre), for at gøre dem mindre attraktive, men musene kan klare mosten.

Når kirsebærbarken såres, flyder bolchelignende harpiks ud. Harpiksen forhindrer at svampesporer inficerer såret. Man kan spise den hårde kirsebærharpiks, men den smager ikke af noget.

Ung kirsebærbark er glat og mørkt kobberfarvet. Barken er meget holdbar, og ligger tit tilbage som rør, når veddet er rådnet op.
 
Kirsebærblade har nogle meget karakteristiske kirtler på bladstilkene. Det er nektarier (ekstraflorale - altså uden for blomsterne). Disse nektarier tiltrækker myrer, og måske er det formålet, for så kan myrerne beskytte træet mod skadevoldende insekter som larver.
 
 
Til højre et voksent fuglekirsebærtræ. De bliver store!
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden

Tilbage til
undervisning

iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til træer Næste træ

 
     

.