Skærmplanter
Skvalderkål, Vild kørvel, Hulsvøb, Hvas randfrø, Hundepersille, Skarntyde

 

 

Skvalderkål (Aegopodium podagraria)
Skvalderkål er en frodig, bunddækkende skærmplante, som har det med at skykke de fleste andre planter ud på skyggefuld bund i skovkanter og haver. Den er smuk, men ikke til at styre, fordi de breder sig med vandrette jordstængler.
Planten er ikke oprindelig dansk, men er totalt naturaliseret. Den blev indført af munke og brugt som medicinurt med bl.a. podagra. Deraf dens videnskabelige artsnavn. Den indeholder dog ingen helbredende stoffer, men den kan spises. De friske blade smager mildt. Se opskrift
her.
Skvalderkålblade.
Skvalderkål er smuk, når den blomstrer. Nedenfor frugterne.
 
Vild kørvel (Anthriscus sylvestris)  
Vild kørvel er en meget almindelig skærmplante i græftekanter og langs skovveje. Bladene er fjersnitdelte med trekantet omrids og spidse bladafsnit. Vild kørvel kan spises, men den smager ikke specielt godt, og den kan let forveksles med de mange giftige skærmplanter.
Blomsterne sidder ikke så tæt i skærmene, og de er asymmetriske. De yderste randkroner er de største. Om vinteren står de døde planter tilbage som såkaldte vinterstandere. Frugterne kastes af, når disse planter rystes af blæsten. Her er en snedækket vinterstander.
 
Hulsvøb (Chaerophyllum temulum)
Hulsvøb er almindelig langs skovveje, hvor den minder om Vild kørvel, men den blomstrer senere (Juni-juli), er dunet og har afrundede bladafsnit.
Frugterne ses nedenfor.
 
Hvas randfrø (Torilis japonica)
 
   
 
Ret spinkel skærmplante som blomstrer ret sent ved skovvejene. Frugterne er besat med krogbørster, så de hænger fast i dyr, der går forbi.
 
 
Hundepersille (Aethusa cynapium) med rødviolet stængel. Blanke blade. Giftig.
Frugterne er tykke, afrundede med ribber. Intet storsvæb men ensidigt småsvøb (halvsvøb) Frugterne tæt på.
 
Skarntyde (Conium maculatum).
 
Frugterne er forsynet med bølgede ribber.
Glinsende. Stængelen rødplettet. Bladafsnittene har hvide spidser. Gror mest ved bebyggelser. Oprindelig indført som lægeurt. Meget giftig!
Gifttyde (Cicuta virosa)  
Gifttyde er vores giftigste plante og langt giftigere end vores giftigste svamp. Blot at sutte på plantedele kan give alvorlig - eller endog dødelig - forgiftning.
Planten gror fugtigt, ofte ved bredder af søer, åer eller moser.
 
 
 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til livet Tilbage til skærmplanter