Blækhatte - Coprinus.

Blækhatte er hurtigt voksende, tyndkødede svampe, hvis hat enten bliver flydende eller visner hen ved modenhed. En del arter gror på gødning eller meget næringsrig jord. Sporerne er sorte.

Bredsået Blækhat (Coprinus disseminatus) - her omkring - er en yndig lille blækhat, som altid findes i rigelige mængder.
Den viser tydeligt blækhattenes karakteristika - hurtig vækst og hurtig forsvinding.
Denne svamp formår at forvandle en mosklædt stub til et diminutivt bjerglandskab.
Glimmerblækhat (Coprinus micaceus) gror på træ. Den har navn efter de hvide skæl på hatten.
Også denne svamp optræder ofte overdådigt ved gamle stubbe.
Skadeblækhat (Coprinus picaceus) i forskellige stadier. Denne nydelige svamp er almindelig i bøgeskoven, og kan tit findes langt hen på efteråret.

     
 

Skadeblækhatten flyder hen fra randen, så hele hatten forvandles til er tyktflydende væske. Med denne væske spredes sporerne.

Til højre ses de filtlignende pletter på hatten. De dækker hele hatten, mens den er helt ung.

 
     

Skadeblækhatten er meget dekorativ.
Alm. Blækhat (Coprinus atramentarius) - ovenfor - i hurtigt forfald. Almindelige blækhat er uspiselig i vor kultur, da den har antabusvirkning.

Stor parykhat (Coprinus comatus) ovenfor. Parykhatten har fastsiddende hvide skæl på hatten, så den minder om en britisk dommerparyk. Dem til højre er for gamle til mad, men dem til venstre er fine.
  Hjulblækhat (Coprinus plicatilis)  
 

Ung og gammel Mødding-blækhat (Coprinus cinereus).

Vi synes måske ikke, at de henflydende blækhatte er så lækre, men dyr, der holder af dyremøg kan godt finde dem interessante. Som skarnbassen ovenfor til højre. Den kan så sprede sporerne, når den flyver videre.

Mange blækhatte er særdeles flygtige. Her ses således Dunstokket blækhat (Coprinus lagopus) i forskellige stadier. Det tager kun et par timer for denne svamp at modnes.
 
Her ses den dunede stok. Denne lille svamp kan have en fantastisk hatstruktur - se nedenfor.

Til venstre en Hus-blækhat. Navnet dækker en hel gruppe nært beslægtede arter, som ikke er sådan til at kende fra hinanden. Denne svampegruppe danner undertiden et rødbrunt, groft mycelium på træ, som det der ses til højre og nedenfor. Det ligner nærmest vissent mos. Denne dannelse kaldes et ozonium. Funktionen kender jeg ikke.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe

 
    Bjørli Lehrmann