Fluesvampe

Snehvid fluesvamp Rød fluesvamp Panterfluesvamp Grøn fluesvamp Kugleknoldet fluesvamp
 
Høj fluesvamp Kamfluesvamp Rødmende fluesvamp Porfyr fluesvamp  

Fluesvampe er store, jordboende svampe med hvide lameller og ofte med ring. De er mest kendt for de giftige arter, men der findes også en del spiselige fluesvampe.
Vær opmærksom på, at svampegifte ikke dannes af svampene for at forhindre at de bliver ædt. Svampegiftene udgør en del af svampenes normale stofskifte, og de giftige svampe er derfor ikke advarselsfarvede. Man kan ikke se på en svamp, om den er giftig!

Den Røde fluesvamp (Amanita muscaria) er den arketypiske giftsvamp. Smuk og indbydende, mystisk og lokkende, farlig og berusende.
I virkeligheden er denne svamp ikke dødeligt giftig, men den er hallucinogen og giver opkastninger.
Det var dog ikke denne svamp der fik vikingerne til at gå bersærk, da rusen ikke medfører aggressivitet, men rusvirkningen har været meget populær i Sibirien.
Som helt ung er den røde fluesvamp helt dækket af de hvide hatskæl og kan minde om en lille æske.

 Den meget smukke lysende farve skyldes, at der befinder sig et gult reflekterende lag under den røde hathud.

Hatfarven bleges, hvis svampen tørrer ind.

Navnet "fluesvamp" kommer sandsynligvis af, at den har været brugt som fluegift, idet hatten er blevet lagt i en tallerken med mælk og sukker. Giftstoffet muscimol har en vis insektdræbende effekt. Musca betyder flue.
De fleste svampe spises dog af snegle, som ikke skades af svampegift. Se en lille film her, hvor en heksering af meget bange fluesvampe bliver overfaldet af snegle.
Svampene er lavet af filt.
Fluesvampefamilien nedenfor viser, hvor hurtigt en fluesvamp udvikler sig.
 
Fluesvampene i sneen er lavet af filt. Se her hvordan. Man kan også lave læderfluesvampe
Brun kamfluesvamp (Amanita fulva) har ingen skæl på hatten, og den mangler også ring.
Men den er omgivet af et fællessvøb som ung, det splitter bare ikke op i skæl, men bliver siddende som en pose ved stokkens bund. Nedenfor ses fødslen af en kamfluesvamp.
Den er spiselig, men den smager sært og der er ikke meget mad i den. Til gengæld er den særdeles almindelig på tørvebund.

Herover til venstre er det Brun kamfluesvamp (Amanita fulva), som er almindelig. Til højre Grå kamfluesvamp (Amanita vaginata), som er mindre almindelig.
Grøn fluesvamp 
   

Dødeligt giftig er imidlertid superskurken herunder: Den Grønne fluesvamp (Amanita phalloides). Denne svamp er smuk, den ser delikat ud, den lugter behageligt og den smager ikke grimt - men hvis man spiser den, dør man langsomt under store lidelser! 
Ingen svampe er dog så giftige, at man ikke kan tåle at røre ved dem, og der sker ikke noget ved, at man bagefter kommer til at stikke fingrene i munden. Det kan dog gøre ondt, hvis man kommer til at stikke fingrene i øjnene. Men det gør man nu heller ikke så tit :)
Som dt ses, er Grøn fluesvamp ikke meget grøn. Mere lidt metalskinnende messinggrønlig.

Den grønne fluesvamp er ret almindelig. Se film her.
Den er grønliggrå og tyndkødet og vokser oftest i mindre grupper. Lamellerne er fri af stokken, som bærer en tydelig ring.

Snehvid fluesvamp 

     
  Snehvid fluesvamp (Amanita virosa).
Den er ikke så almindelig, men heller ikke sjælden.
En nydelig svamp med svag lugt og smag.


Den er dødeligt giftigt. På engelsk hedder den "destroying angel".

På billedet til højre kan man se de hvide lameller og lamelsvøbet, der bliver til rngen på stokken. Lamelsvøbet går i stykker og ringen er slatten.
 
     
 
 
Kugleknoldet fluesvamp 
 

Kugleknoldet fluesvamp (Amanita mappa). Denne smukke svamp er meget almindelig og lugten minder om rå kartoffel. Den er ikke giftig.

 
Porfyr fluesvamp 

 

Porfyr fluesvamp (Amanita porphyrea) har som regel ingen skæl på hatten.

Høj Fluesvamp (Amanita excelsa)
Den gror mest i granskoven. Hatten er gråbrun. Skællene er grumset-hvide og sidder oftest uregelmæssigt. Knolden har ikke en høj kant. Skællet stok under den stribede slappe ring. Ugiftig.
Panter-fluesvamp 
Panter-fluesvampen (Amanita pantherina) er skinnende brun. Den er meget giftig.
 
Som det ses her, findes der en del fluesvampe, både spiselige og giftige. Og da de kan være svære at skelne fra hinanden, bør man være meget forsigtig med disse svampe.
Giften fra de giftige fluesvampe giver ikke blot dårlig mave. De forårsager omfattende nyre- og leverskader, som både er pinefulde og uhelbredelige.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe