Netbladhat, Slimslør, Orangekantarel

Netbladhat, Slimslør og Orangekantarel anses for at være nært beslægtede at stå rørhattene nær.

Netbladhatten har tidligere været angivet som spiselig, men det har vist sig, at nogle mennesker udvikler alvorlig allergi overfor svampen, så i dag frarådes det at spise den. Mus er dog ligeglade med den slags advarsler. Svampene til højre er gnavet af mus.
Netbladhat
Netbladhat (Paxillus sp.)er en meget almindelig svamp, både i haver og skove. Lamellerne er nedløbende. De bliver brune ved tryk og kan gnides af hatkødet. Hatranden er indrullet på unge eksemplarer.
Det der tidligere blev kaldt Alm. netbladhat har vist sig at være flere arter.

Kikker man efter på undersiden af  Netbladhatten, vil man se, at der er forbindelser mellem nogen af lamellerne. Bladene danner net. Den spæde start på rørdannelse. Lamellerne bliver brune ved tryk.
 
Sortfiltet netbladhat (Paxillus atrotomentosus) hat eksentrisk, mørkfiltet stok. Den gror på træ. Elle-netbladhat ligner Almindelig netbladhat, men den er skællet på toppen og gror altid under el.
Slimslør

Grå slimslør (Gomphidius glutinosus). Grå slimslør finder man i granskoven. Den er dækket af slim, og lamellerne er også slimdækkede hos den unge svamp. Den angives dog som spiselig.
Orangekantarel

 

De smukke Orangekantareller er særdeles almindelige i nåleskoven. De bliver ofte plukket for at være kantareller, men smagsoplevelsen er beskeden og konsistensen blød og vattet.

Den rigtige kantarel finder du her.

 

Bleg orangekantarel (Hygrophoropsis fuscoquamula) har lyse lameller.
Alm. orangekantarel Hygrophoropsis aurantiaca
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe