Parasolhat

Parasolhattene kan med deres ring og hvide lameller godt minde om fluesvampe, men de er tørrere, hattens skæl er fastsiddende - og hvis der er en tydelig ring, kan den skubbes op og ned ad stokken.
Blandt parasolhattene findes nogle udmærkede spisesvampe, som tit kan findes i rigelige mængder. En del er dog giftige eller blot ildelugtende.

Den første parasolhat er slet ikke en parasolhat mere. Før kaldtes den rabarberparasolhat, men den er blevet skilt ud fra parasolhattene og kaldes nu rabarberhat i stedet. Den er blevet delt op i flere arter. Den her viste, som er almindelig i granskoven - og spiselig - hedder Almindelig rabarberhat (Chlorophyllum olivieri).
Rabarberhatten hat er spiselig og velsmagende som ung - dvs. mens hatten endnu er kugle rund.
Det er en saprofytisk svamp, d.v.s. den lever udelukkende af dødt organisk materiale, og den danner ikke mychorrhiza. Tit står den i gamle myretuer.

Rabarber-Parasolhat (Lepiota procera)

 Et godt kendetegn for Rabarhatten er, at såret langsomt bliver rabarberrødt, når man ridser i stokken med en negl.

Her ses en delikat pande med Rabarberhat. Svampen svinder ikke ret meget under stegning, og jeg synes den smager dejligt!

Pigget parasolhat (Echinoderma aspera) er flot, men uspiselig. Den lugter metallisk og findes på god muld, men den er ikke så almindelig.

Her ses den piggede hud.

Stinkende parasolhat (Lepiota cristata) er lille, lugter gasagtig metallisk og står langs vejene. Den er køn og almindelig, men uspiselig.
 
Langes Parasolhat (Lepiota jacobii) er en lille svamp uden tydelig ring.
Stor parasolhat (Macrolepiota procera) kan spises som ung. Men kun hatten. Den kan kendes fra rabarberparasolhattene på, at kødet ikke rødmer.

Flosset parasolhat (Lepiota clypeolaria)
 ikke spiselig

Gulfnugget parasolhat (Lepiota magnispora) - ikke spiselig. Gulfnugget parasolhat (Lepiota magnispora)
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe