Redesvampe


Disse ejendommelige svampe tilhører bugsvampene, som danner sporerne i midten af svampen. Hos redesvampene samles sporemassen imidlertid i klumper, og svampen åbner sig som en lille rede.
Stribet redesvamp (Cyathus striatus) gror på jorden, hvor der ligger småpinde, og den kan være svær at få øje på første gang, men den er ikke sjælden. Som ung kan den godt minde om en lille lodden støvbold, men som den gror, åbner den sig i toppen, som dog i starten er dækket af et tyndt, papiragtigt låg.
 
Så kan man se ned i svampens indre, hvor sporemassen ligger samlet i nogle små æglignende kugler. Når det regner på svampen vil dråberne rive sporeklumperne (peridiolerne) med sig, når de sprøjter op af krukken. Systemet kaldes "splash cup", og det forekommer ikke at være en særligt effektiv form for sporespredning. Den man skal ikke gå i rette med naturen. Det virker åbenbart godt nok.
Krukkesvamp (Crucibulum levis) er beslægtet med redesvampen. Den ligner en lille bongotromme, før den åbner sig. Siden ryger låget af og vævet omkring peridiolerne nedbrydes.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe