|
Mange af skovens mest
farvestrålende svampe er skørhatte.
Alle skørhatte har lyse lameller og solide stokke uden ring eller
anden pynt, mens hattene kan have mange farver. Stokkene er sprøde og
fetaagtige - ikke trævlede, men skøre.
Ingen skørhatte er
giftige, men mange smager voldsomt stærkt. Man kan forsigtigt lægge et
stykke på tungen et øjeblik. Hvis det ikke brænder, er svampen
spiselig. Men dette råd gælder altså kun skørhatte! |
Mange skørhatte er
svære at skelne fra hinanden. Især findes der rigtigt mange i
forskellige røde nuancer. |
|
|
|
Skørhattesporer har små fine vorter ordnet i et netværk på
overfladen. Man de skal forstørres meget, før man kan se det. |
|
Når man skal bestemme skørhatte, kigger man først på
hatfarven, men den kan variere meget. Andre vigtige
karakterer er stokfarven, om hatten er kamfuret i randen,
lamelfarve og tæthed, sporefarve, kødets fasthed, lugt og
smag. Læg et stykke lamel på tungespidsen og tag det væk
igen. Mange skørhatte smager meget skarpt. Her her jeg
inddelt skørhattene efter farve, men det er ret svært, da
nogle har blandede farver på hatten. |
|
|
|
Gule og grønne skørhatte. |
Brune og grålige skørhatte |
Røde og
rødlige skørhatte |
|
|
|
Hvidlige
og blege skørhatte |
Violetagtige skørhatte |
|
|
|
|
|