Tragthatte

Tragthattene har hvide sporer, nedløbende lameller og stok uden ring.

Stor Tragthat (Clitocybe geotropa) er en smuk, svamp, som man af og til støder på i løvskoven. Den står i heksering, så der er sædvanligvis rigeligt af den. Den er spiselig; men smagen er speciel.

Se bare, hvor den ligner Allerød Vandtårn.

Kridt-tragthat (clitocybe candicans). Her fra granskoven, men den findes også i løvskov.

 
Endnu mere speciel er dog smagen af Anis-Tragthat. Den kan kendes på den grå-turkise farve - og på lugten, som er gennemgribende anisagtig.
Anis Tragthat (Clitocybe odora)

 

     

 
Sidst på sæsonen (oktober) er Tågetragthatten ofte meget almindelig i løvskoven, hvor den står i klumper eller hekseringe. Svampen smager udmærket, hvis man kan lide den lidt specielle smag, men det siges, at nogle mennesker ikke kan tåle den. Selv har jeg dog i årevis serveret den ved svampearrangementer uden at få klager. Her er der mad nok!

 

 
Tågetragthatten er grålig og tykkødet, og den vokser normalt i hekseringe. Lamellerne er hvide og let nedløbende ad stokken, som mangler ring. Hele svampen kan spises.
Ovenfor til højre ses dog en alternativ udformning af denne svamp.

Grå Tragthat (Clitocybe metachroa) står i tætte grå klynger i grankvaset.

Randstribet tragthat (Clitocybe vibecina). Giftig.
Vellugtende tragthat (clitocybe fragrans), lugter meget stærkt af anis.

Almindelig tragthat (Clitocybe gibba).

Køllestokket tragthat (Clitocybe clavipes) Kæmpe Tragtridderhat (Leucopaxillus giganteus) er en imponerende stor, flot svamp. Den vokser i græs, ofte i store hekseringe. Spiselig.
Knippe-gråblad Clitocybe connata) har efter DNA-analyser vist sig også at være en tragthat. Svampene gror i knipper og er vokset sammen forneden.
 
Svampene nedenfor er ikke rigtige tragthatte.
Svampene her er ikke rigtige tragthatte, men da de ligner, har de fået plads her alligevel.

Almindelig Bæger-tragthat (Pseudoclitocybe cyanthiformis) - spiselig. Den er meget almindelig sent på året, i november-december.

Brunstænket hekseringshat (Lepista inversa) - spiselig.

Den er nu ikke altid så brunstænket som denne. Det er også brunstænket nedenfor. Den gror i granskov og den er almindelig.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet Tilbage til svampe