Mider

Mider er spindlere ligesom edderkopper, mejere og skorpioner. Men de har en udelt krop, og de fleste er meget små. Alligevel går enkelte af dem til angreb.
Det gælder således Skovflåten. Den har fået en side for sig selv. Klik på den og se ..........
Andre mider
De fleste mider generer os dog overhovedet ikke, og de er ufatteligt almindelige. Vi har omkring 1000 arter i Danmark, og de er meget svære at bestemme.
De mange små mider til venstre løber rundt på en ådselsbille. De er rovdyr, og billen sørger for transporten til føderige steder - såsom rådnende dyr. - Miden nedenfor til højre er en vandmide.

Den Røde fløjlsmide er også et rovdyr som voksen, og den ses tit på bøgestammer om foråret.
Den kaldes også et postbud. Det er farvens skyld. Den kommer ikke med post ;)

Fløjlsmidens larver - og andre mider - lever som parasitter på forskellige insekter og mejere. Her er der tale om utøj af betydelig størrelse i forhold til værten.

Vandmider
 
Der findes virkeligt mange forskellige arter af vandmider, og man skal være specialist for at kunne kende dem fra hinanden. Jeg kan ikke.
Nogle arter lægger æg i fællesskab på blanter eller sten i vandet, og disse æg kan dække store områder. Billedet herunder viser blade fra en krebsekloplante, der er helt dækket af vandmideæg, og til venstre er det hornblad.
I forstørrelse ser æggene sådan ud, og i løbet af et par uger udvikler de sig til bitte bitte små midelarver.
Midelarverne har kun seks ben i modsætning til de senere stadiers otte ben. De har skarpe sanser og munddele, der gør dem i stand til at bide sig igennem indekthud. De snylter på forskellige insektarter.

Man finder ofte mider i forbindelse med ådsler, men det er rovmider, der æder de andre smådyr, der dukker op hvor føden er rigelig.
Når man snakker om sår, der er inficeret med mider, menes i virkeligheden maddiker. Se her.

Bitte små mider fra en humlebis pels. De lader sig blot transportere rundt. Mange mider lever jo helt bestemte steder - i svampe, ådsler eller gammel frugt - men de har ingen muligheder for selv at transportere sig rundt. Mider, der transporterer sig på den måde kaldes phorasiske.

Ovenfor er det en Netskyggebille, der har fået passagerer om bord. Miderne sidder tæt som indiske buspassageren, og håber, at billen snart vil flyve til en ny svamp.

Flere sjove mider, som jeg ikke kender.

     
Disse buler, som man ofte finde på overfladen af elleblade, er også forårsaget af mider. Denne hedder Acaricalus trinotus.
     
Den mærkelige mide her er en bøgegalmide. Den forårsager hvide pletter (epineum) på undersiden af bøgeblade. Se her hvordan.

Mider er enormt almindelige imellem blade og i det øverste lag jord. Ovenfor er vist nogle stykker. Miderne kan drives ud af jorden ved brug af en berlesetragt, hvorefter de kan undersøges under lup.

 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet