Pragtugler - Erebidae

Brun bjørnespinder (Arctia caja) er en stor sommerfugl. Den er giftig - den kan udskille et giftigt stof fra nogle kirtler i nakken - og når den forstyrres viser den advarselsfarverne på sine bagvinger - eller blot sin røde nakke, hvorfra der udskilles ildesmagende væske. Men disse advarselsfarver kan flagermus jo ikke se om natten, så bjørnespinderen råder også over lyde i flagermusenes frekvensområde, så de også kan blive advaret, inden det er for sent. - Lydene fremstilles af et tympalorgan på forkroppen. Det er en rund, stiv plade som bukkes, så der fremkommer en lyd. Hør lyden her.
En ganske dramatisk flot bjørnespinder er Blodplet (Tyria jacobaeae)
Den lever på planten Eng-brandbæger, som er giftig, og larven opsamler denne gift. Både larve og sommerfugl er tydeligt advarselsfarvede og undgås af fugle.
Den voksne sommerfugl flyver gerne om dagen.
Ved dette århundredes start var denne sommerfugl sjælden og fandtes kun i Jylland, men siden har den bredt sig voldsomt, og findes nu overalt.

Kanelbjørn (Phragmatobia fuliginos) ovenfor og under, er en lille fætter, som er vanvittigt flot under de kanelbrune forvinger. Farven er beregnet til at skræmme fugle, som vil æde den. Stærke farver betyder ofte giftighed.
Ovenfor til højre dens larve.
   
Gul tigerspinder (Spilosoma lutea) 

En iøjnefaldende spinder er Hvid Tigerspinder (Spilosoma lubricipeda) her til venstre. Det er dens larve ovenfor. Man skal i øvrigt passe lidt på med at håndtere lodne larver. Deres hår er ofte giftige, og nogen får udslæt af dem.

Andre Natsommerfugle

Målere Aftensværmere Glassværmere Køllesværmere Penselspindere Spindere o.l. Ugler Småsommerfugle
Mest spinkle, dagsommerfugle-lignende dyr Meget store natsommerfugle Klarvingede og dagaktive Flotfarvede og dagaktive Lodne med mærkelige larver. Ofte lodne. Klapper vingerne sammen Mest brune og flade De små er samlet her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden iPind.jpg (1062 bytes) Tilbage til dyrelivet

 
  Bjørli Lehrmann